REVITALIZACIJA CENTRA

Karlovačka Zvijezda ide u kompletni facelifting! Radićeva i okolne ulice u novom ruhu za dvije godine, Trg bana Jelačića još će malo pričekati?!

Velika vojarna bi čini se mogla ostati jedino "ružno pače" u ovom dijelu Zvijezde a gradonačelnik je priznao da se zasad za nju ne nazire rješenje. Pred hotel Central pak stiže s bagerom kako je obećao vlasniku

Kako će karlovačka Zvijezda izgledati za dvije godine kad u njoj završe radovi na Aglomeraciji, odnosno obnovi kompletne kanalizacijske i vodovodne infrastrukture zasad je teško zamisliti, no svaki si Karlovčanin otprilike u glavi može vizualizirati kako bi želio da naš povijesni centar grada izgleda. 

Istog je mišljenja i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, a koji je danas na naš upit odgovorio kako će se odvijati radovi u ovom, desetljećima nažalost zapuštenom dijelu grada. Ono što bi trebalo biti reprezentativno, mi smo prepustili zubu vremena i sada imamo ovo što imamo, no to bi se, svi se nadaju, uskoro trebalo zauvijek promijeniti. 

– U 2023. godini ćemo polako moći vidjeti i prve obrise svih ovih radova koji su započeti i koji su u tijeku. Zvijezda i taj novi život Zvijezde, mislim da će ona biti obilježiti 2023. godinu, uvjeren je gradonačelnik.

Što donosi obnova Zvijezde?

Naime, obnova vodovodne i kanalizacijske mreže u Zvijezdi provodi se kroz projekt Karlovac 2 financiran sredstvima Europske unije, no Grad Karlovac se obvezao obnoviti ostalu infrastrukturu, od popločavanja gradskih ulica, nove javne rasvjete, urbane opreme i hortikulturnog uređenja. Za to je u proračunu za sljedeću godinu izdvojeno tri milijuna eura, no već je jedan dio utrošen i prije, ponajviše za dokumentaciju i projekte. 

– Puno smo naučili na iskustvu prethodnih aglomeracija i čekali smo da stvarno krenu radovi, a kroz, dva, tri tjedna ćemo krenuti s informiranjem što je u stvari cijela priča obnove Zvijezde. Radićeva i okolne ulice će biti popločane, ukupno pet kilometara prometnih površina gdje prolazi infrastruktura bit će u potpunosti obnovljeno, rekao je Mandić.

No zanimljivo, čini se da u ovojoj prvoj fazi obnove ipak nije obnova Trga bana Josipa Jelačića, barem onaj vidljivi dio. 

Trg bana Jelačića ipak malo kasnije

– U ovom projektu nije obnova Trga bana Josipa Jelačića, ali ona će se, za koju imamo dozvolu, sigurno pojaviti u ITU-u, tako da ćemo taj parterni dio imati u kompletu obnovljen. Što se tiče Aglomeracije kroz dvije godine, a Trga možda koja godina više, rekao je Mandić te priznao da to dosad možda i nije baš bilo dobro iskomunicirano prema javnosti. 

Napominje da se ne radi samo o popločavanju ulica, već da je ono što je stanovnicima i ljudima koji rade rade u Zvijezdi bitno, to da će do njihovih objekata doći i DTK mreža, optika, struja i plin podzemno, kao i da se ide u obnovu svih javnih rasvjetnih tijela, hortikulturno će biti obnovljeni neki potezi.

– Nultu točku, a to je obnova komunalne infrastrukture kroz dvije godine ćemo imati i to bi trebao biti okidač i za privatne vlasnike u Zvijezdi da doprinose nekim svojim ulaganjima, rekao je gradonačelnik, i dodao da Oružana ide nekim svojim tijekom, Centar za socijalnu skrb ide u nekadašnju vojnu ambulantu, bit će ponuda izvođača i za Kamod i malu zgradu Grada. Oni ne  samo da će dobiti facelifting nego i svoje sadržaje i očekujem da će ova obnova komunalne infrastrukture potaknuti i sve ostale da se angažiraju, rekao je. 

Nema rješenja za Veliku vojarnu

Velika vojarna bi čini se mogla ostati jedino “ružno pače” u ovom dijelu Zvijezde a gradonačelnik je priznao da se zasad za nju ne nazire rješenje. 

– Tu se uključila se i županica no nismo došli do konkretnih zaključaka. Vlasnik – Karlovačka bBanka nastoji naći neko prihvatljivo rješenje za njih i nisu indiferentni, no činjenica je da nekakvo rješenje za Veliku vojarnu u ovom trenutku nemamo, kaže Mandić.

Još jedna povijesna zgrada čeka svoju obnovu a kao i Velika vojarna u privatnom je vlasništvu. Radi se, dakako, o devastiranom Hotelu Central čiji je vlasnik Jozo Kaleb još prije pet godina najavio obnovu, no potom se povukao i obrušio na gradsku upravu rekavši da oni nisu odradili svoj dio posla, a to je infrastruktura koja mora doći do hotela. 

Gradonačelnik na bageru

– Nije provokacija vlasniku Centrala, no krenuli su radovi u Haulikovoj i kad dođu do hotela Central, očekujem da ćemo se tamo nać jer je to i bio dogovor od prije dvije godine. Tada smo na sastanku rekli, kad gradonačelnik dođe s bagerom pred Central, tada počinje obnova. Pa da vidimo. I tada sam ga razumio, on je bio dosta skeptičan, ali i da je dosad obnovio hotel teško bi ga mogao spojiti na kanalizaciju. Sad je situacija takva, da taman kad završimo Aglomeraciju on može završiti obnovu Centrala, rekao je Mandić.

Što će od svega toga biti, ipak nama preostaje samo još strpljenje. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest