RACIONALNO TROŠENJE

Gradski proračun je ograničen a popis želja podugačak! Park u Grabriku jedan je od projekata koji je opet “ispao” iz njega, no gradska uprava ima drugi plan

Ako je suditi po najavama gradonačelnika Mandića, od uređenja parka u Grabriku nije se odustalo već ga se samo - prolongiralo.

O tome je li nacrt gradskog proračuna Karlovca za 2023. godinu razvojan ili ne sigurno će biti dosta polemika, kako u Gradskom vijeću tako i na javnoj raspravi kojim se dozvoljava da svi proračunski korisnici i građani daju svoje mišljenje o njemu. 

Naravno, u njega nisu stali svi projekti, a popis lijepih želja je podugačak. Sredstva su ograničena, a u gradskoj upravi su i sami priznali da bez novca iz fondova Europske unije Grad Karlovac ne bi mogao sam isfinancirati gotovo niti jedan od onih započetih ili tek planiranih. 

Jedan od onih “na čekanju”, dakako je park u karlovačkoj gradskoj četvrti Grabrik. Pretvaranje velike zelene površine između Ulice Kralja Petra Krešimira i igrališta za bejzbol u Grabriku u novi gradski park bila je tema prije pet, šest godina, pa se s protekom vremena činilo da je karlovačka gradska uprava odustala od tog projekta. No, ako je suditi po najavama gradonačelnika Mandića, nije se odustalo već ga se samo – prolongiralo. 

– Dosta je bilo upita gdje je zapeo ovaj projekt, kako od građana tako i na Gradskom vijeću. Međutim, park u Grabriku definitivno kreće u sljedeću fazu projektiranja, vidimo ga u ITU mehanizmu, rekao je Mandić na predstavljanju nacrta proračuna. Grad Karlovac će budući park koji bi definitivno Grabriku donio novu vrijednost prijaviti za sredstva iz “integriranih teritorijalnih ulaganja” koja stižu iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a kako je rekao Mandić, to se još mora samo usaglasiti s ostalim gradovima i općinama koje su obuhvaćene u njemu. 

Jedan od projekata koji je također “ispao” iz proračuna je dugogodišnja želja stanovnika Mostanja, a to je izgradnja i opremanje Sportskog rekreacijskog centra. Mandić je rekao da je sa stanovnicima razgovarao o tome, te da su u Ministarstvu turizma i sporta obavili razgovore, i kad se otvore javni pozivi za sredstva, prvo će se riješiti kuglana, a onda će doći na red i drugi objekti. 

Ono što je u fazi realizacije, i za što Grad treba izdvojiti dio novca taksativno je navedeno u nacrtu proračuna. Kako je objasnila pročelnica za financije Lidija Malović, brojni veliki društveni i komunalni projekti započeti su ove godine, neki su dovršeni, neki se nastavljaju iduće godine, a započeti će i značajni novi kapitalni projekti.

Tako će se za projekte građenja komunalne infrastrukture izdvojiti će se 4,2 milijuna eura. Nastavlja se uređenje komunalne infrastrukture u okviru aglomeracije, kolokvijalno nazvan Karlovac II od kojih bi sedam trebalo završiti 2023. godine, a jedan projekt (Zvijezda) će se nastaviti i 2024. godine. Za projekte građenja objekta u proračunu je osigurano 7 mil. eura od čega 1,1 milijun za most Rakovac od ukupno 1,5 milijuna eura.

– Napokon ćemo završiti Edison i on bi trebao početi funkcionirati početkom drugog dijela godine. Trebaju započeti projekti izgradnje dva dječja vrtića – Rečica i Luščić za koje su nam odobrena EU sredstva u visini od  2,5 milijun eura dok ostatak od 4,4 milijuna moramo financirati vlastitim snagama, kazala je Malović.

Dodaje da započinju projekti konstruktivne obnove pet objekata financiranih iz Fonda solidarnosti. Također, iako ova stavka nije u proračunu Grada, nastavlja se projekt rekonstrukcije vrelovoda kojeg EU sredstvima provodi Gradska toplana. 

– Za održavanje komunalne infrastrukture u idućoj godini u proračunu imamo 7,6 milijuna eura, za ceste javnu rasvjetu, zelene površine, odvodnju i javne površine. Nastavljaju se aktivnosti u sferi društvenog života – financiranje osnovnog školstva putem sredstava Ministarstva obrazovanja, ali i gradskim sredstvima za izvanstandardne aktivnosti – pomoćnici, produženi boravak, prehrana učenika, rekla je još pročelnica.

Dodaje da se povećava sufinanciranje dječjih vrtića na skoro 2,6 milijuna eura, što znači oko 2.400 eura po djetetu godišnje. 

Za kulturu u 2023. godini Grad Karlovac će izdvojiti ukupno 6,72 milijun eura uključujući plaće, materijalne troškove i programske aktivnosti ustanova kulture i drugih dionika u kulturi Grad. Sredstva za sport iznose 1,38 milijuna eura, za vatrogastvo (profesionalno i dobrovoljno) osigurano je preko 2 milijuna eura. Treba nastaviti plaćati kredite i kamate na njih za što će Grad Karlovac morati izdvojiti oko jedan milijun eura. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest