POSJET MINISTRA

U Zvijezdi otvoreno još jedno gradilište! Do lipnja nekadašnja vojna ambulanta postat će novi Centar za socijalnu skrb, otkriven plan i za novi dom umirovljenika

- Vrijednost investicije je 11,3 milijuna kuna, a odluka je donešena 2018. godine na sjednici Vlade koja u potpunosti i financira ovaj projekt, rekao je ministar Piletić.

Uz sve ostale, karlovačka Zvijezda dobila je još jedno gradilište i to ono u Klaićevoj ulici gdje se zgrada nekadašnje vojna ambulante pretvara u novi karlovački Centar za socijalnu skrb.

Gradilište je obišao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, te rekao kako bi cijeli posao trebao biti gotov do lipnja sljedeće godine. Ministru Piletiću je ovo prvi posjet Karlovcu i Karlovačkoj županiji otkako je stupio na ovu dužnost. 

Plan za novi dom umirovljenika

– Vrijednost investicije je 11,3 milijuna kuna, a odluka je donešena 2018. godine na sjednici Vlade koja u potpunosti i financira ovaj projekt. Danas zajedničkim snagama s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem svjedočimo da je projekt u punoj realizaciji, rekao je ministar. 

Dodao je da uz reformu žele ojačati sustav socijalne skrbim te našim socijalnim radnicima i korisnicima omogućiti bolje uvjete. 

– Veseli današnji dogovor na sastanku sa županicom i gradonačelnikom, da postojeći prostor nastavi sa svojim radom, ali kao ispostava obiteljskog centra, tako da će obje lokacije biti u funkciji, rekao je ministar Piletić.

Osim o projektu uređenja Centra za socijalnu skrb na današnjem sastanku bilo je riječi o potrebi izgradnje novog doma umirovljenika, ali i potrebi starijih osoba za medicinske usluge. 

– Istaknuli smo još tri teme važne u kojima očekujemo suradnju s resornim ministarstvom. To je naš centar na Baniji koji je dobio na korištenje jednu obiteljsku kuću koja zahtijeva uređenje i da počne funkcionirati kao stambena jedinica za punoljetne štićenike Doma. Uz dom Sv. Antun postoje i privatni domovi no potreba je sve veća i veća, mi smo jedna od županija koja ima najstarije stanovništvo, preko 20 posto ima 66 godina i više. Takva institucionalna skrb je izuzetno potrebna jer je i životni vijek porastao, dok je potreba tih osoba često i medicinska, rekla je županica Martina Furdek-Hajdin. 

Trebat će pomoć države

Navodi da se bolnica u Dugoj Resi nameće kao jedno rješenje jer jedina u Hrvatskoj, uz bolnicu u Novom Marofu pruža takvu skrb. 

– Tu bi mogli imati razvoj zdravstvenog turizma, proširenje kapaciteta za smještaj starijih i nemoćnih koji bi imali i dodatnu medicinsku skrb. Natječaj za mehanizam za otpornost i oporavak je prilika da prijavimo lokaciju i projekt za proširenje kapaciteta. Treća tema su potreba ulaganja u kuhinju za dom za starije i nemoćne Sv. Antun i proširenje za 20 novih korisnika oboljelih od alzheimerove bolesti, rekla je županica.

Po riječima gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, otvorena je tema lokacije i Grad je ima na mjestu nekadašnje vojarne u Luščiću.

– Isto tako svjesni smo da kao Grad nije u mogućnosti potegnuti taj iznos i tu je pitanje podrške države. Cijela priča brige o našim sugrađanima treće životne dobi ne ide samo u smislu mjesta doma nego i vanjskim uslugama, raspoloženi smo o tome ozbiljno razgovarati, imamo lokaciju a što se tiče financiranja trebat će nam pomoć, zaključio je Mandić. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest