RADOVI U TIJEKU

Obnavlja se povijesna zgrada karlovačkog Gradskog muzeja! Radovi na konstruktivnoj obnovi gotovi do kraja lipnja, sve košta 1,45 milijuna eura

Uz matičnu zgradu Muzeja grada Karlovca, obnavljaju se i zgrada KAMOD-a, kuća Stjepana Mihalića na Gazi, mala zgradu gradske uprave i Hrvatski dom

Do kraja lipnja u obnovi je glavna zgrada Muzeja grada Karlovca na Strossmayerovom trgu, u što Grad Karlovac ulaže 1,45 milijuna eura dobivenih iz Fonda solidarnosti Europske unije. Podsjetimo, ugovor o financiranju potpisan je lani s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske.

– Nakon toga se odmah pristupilo provedbi javne nabave za odabir projektanta. Provedena su istraživanja na osnovu kojih je napravljena projektna dokumentacija, a nakon toga je proveden postupak javne nabave za odabir izvođača – odabrana je AB gradnja. Radovi su započeli u siječnju. Uklanja se zemlja oko temelja da se dobetonira, nakon toga će se zamijeniti krovište i izliti armirano-betonska ploča na tavanu. Izvest će se nova i mrežicom ojačana fasada. Provest će se sanacija dimnjaka, pukotina i stupovi atrija, rekla je danas pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić.

Ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić je dodala da ta ustanova u kulturi djeluje na svoje tri preostale lokacije – Galeriji “Vjekoslav Karas”, Muzeju Domovinskog rata na Turnju i Starom gradu Dubovcu, dok su uredske prostorije preseljene u objekt Hrvatske pošte, za što se plaća najam, također financiran iz Fonda solidarnosti.

– Izrađujemo preliminarnu muzeološku koncepciju u suradnji s vanjskom suradnicom Žarkom Vujić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što utvrdimo koncepciju, koja će odrediti osnovne smjernice budućeg stalnog postava, uradit ćemo i njega, a cilj nam je da bude suvremen i da na atraktivan način predstavlja karlovačku povijest i da predstavlja sredstvo komunikacije s Karlovčanima i turistima te bude nova točka kulturnog turizma u Zvijezdi, izvijestila je ravnateljica Božić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je podsjetio da je Grad prijavio pet objekata za financiranje konstruktivne obnove iz Fonda solidarnosti – matičnu zgradu Muzeja grada Karlovca, zgradu KAMOD-a, kuću Stjepana Mihalića na Gazi, malu zgradu gradske uprave i Hrvatski dom te da se na svima osim na potonjoj, za koju se odvija postupak javne nabave, odvijaju radovi.

– Došli smo na red za financiranje nakon Petrinje, Siska, Gline i Zagreba, ali kratke rokove ćemo, vjerujem, ispoštovati. Muzejska zgrada se nalazi u Zvijezdi. Digli smo Zvijezdu u zrak, ne bismo li je spustili i ne bismo li bili ponosni na ono što ćemo u budućnosti imati. Ulaganje u javnu infrastrukturu ne predstavlja samo materijalnu obnovu. Očekujem da će javna ulaganja potaknuti privatne vlasnike da naprave pedalj dva naprijed, poručio je Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest