16. TRAVANJ

Donosimo zanimljivosti vezane za “kvartovske” izbore i novu anketu: HDZ unaprijed osvojio 20 MO, neke stranke nestale, pogledajte gdje će se voditi žestoka politička borba

Zanimljivo da neke političke opcije nećemo vidjeti na ovim izborima. Nestao je Most, HSP-u je HDZ kriv što neće pred birače, nigdje nema ni bivših živozidaša

U nedjelju 16. travnja Karlovčani izlaze na jedine izbore ove godine, a iako se radi o tzv. “malim” ili “kvartovskim” izborima, odnosno onima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, većina stranaka se za njih uspjelo pripremiti. Barem u dijelu da skupe ljude za liste.

Liste su objavljene na web stranici Grada Karlovca a možete ih pogledati ovdje, dok mi donosimo najzanimljivije detalje.

HDZ je praktički već pobjednik u čak 20 mjesnih odbora jer u njima imaju jedini kandidacijsku istu. Radi se o MO Cerovac Vukmanički, Donje Pokupje, Gornje Mekušje, Gornje Stative, Gradac, Kablar, Kamensko, Knez Gorica, Logorište, Mahićno Tuškani, Mala Jelsa, Orlovac, Pokupska Dolina, Rečica, Šišljavić, Tušilović, Velika Jelsa, Vukmanić, Zadobarje i Zagrad – Kalvarija – Vučjak.

Zanimljivo na Borlinu

Bez sumnje u okolici Karlovca HDZ ima najveću podršku i jedini dovoljno razvijenu stranačku infrastrukturu da uopće sudjeluje na izborima ovog tipa. 

Mjesni odbor u kojem će se sigurno s najvećom pozornosti pratiti “mali izbori” je Borlin. Nakon katastrofalne izvedbe Državne ceste D-3 i pokušaja “uvaljivanja” Borlinčanima Skloništa za pse, HDZ je iziritirao stanovnike ovog naselja, pa su oformili i svoju Kandidacijsku listu grupe birača, uglavnom okupljenih oko FB grupe “Borlinski lonac”. 

Svoju listu na Borlinu ima i oporba u Gradskom vijeću, Možemo i SDP, a osim s “Grupom birača” sučelit će se s HDZ-om i HNS-om. Možemo i SDP su, podsjetimo, najavili svoj zajednički izlazak na izbore, a kandidirali su se u osam gradskih četvrti i jednom mjesnom odboru (Borlin). Međutim, unaprijed su podržali liste Grupe birača u gradskim četvrtima Gaza i Drežnik – Hrnetić na kojima su i neki njihovi članovi. Koalicija Možemo/SDP neće imati svoje liste jedino na Turnju i u Mostanju.

Umirovljenici u 7 gradskih četvrti

Hrvatska narodna stranka (HNS – liberalni demokrati) na izbore izlazi u mjesnim odborima Borlin, Ladvenjak – Selišće, Mala Švarča, te gradskim četvrtima Mostanje, Novi centar, Švarča i Turanj.

Domovinski pokret ima liste za gradske četvrti Gaza, Grabrik, Luščić – Jamadol i Rakovac, a i listu u jednom mjesnom odboru – Skakavcu. U čak sedam gradskih četvrti moći će se birati umirovljenici, odnosno Akcija umirovljenici zajedno i HSU (Banija, Drežnik – Hrnetić, Dubovac, Grabrik, Luščić – Jamadol, Novi centar i Zvijezda.

Na ovim mjesnim izborima se pojavljuje i SDSS i to u mjesnim odborima Popović Brdo i Sjeničak – Utinja. U ovom potonjem su izbore već i dobili – jer jedini imaju listu dok će se na Popović Brdu sučeliti s HDZ-om. 

Pumpali glasove – pa odustali!

Zanimljivo da neke političke opcije nećemo vidjeti na ovim izborima. Iznenađenje u tom smislu je dakako Most koji je u Karlovcu nestao, a jedini tko u njegovo ime u zadnje vrijeme istupa na karlovačkom području je saborski zastupnik Zvonimir Troskot. HSP je od izbora odustao jer po svemu sudeći nisu mogli ni sklepati listu, pa su za svoj neizlazak okrivili vladajući HDZ. Pomalo je i ridikulozno da je u našoj zadnoj anketi zahvaljujući “pumpanju” glasova HSP bio treći po redu (nakon HDZ-a i Možemo), te se čak u zadnjem priopćenju pozvao na tu anketu i proglasio trećom političkom opcijom u gradu?! Živi zid je posebna priča, a kako se “rebrendirao” kao Ključ Hrvatske u Karlovcu je potpuno nestao, pa ni njih nema na ovim kvartovskim izborima.

Kome ćete dati svoj glas na izborima 16. travnja, možete glasati u našoj anketi…

Karlovčani u nedjelju 16. travnja izlaze na "kvartovske" izbore! Za koga ćete glasati?

  • HDZ (75%, 447 Odgovora)
  • Možemo/SDP (45%, 268 Odgovora)
  • Za nikoga! Ti izbori me uopće ne zanimaju. (22%, 131 Odgovora)
  • Kandidacijska lista Grupe birača (nezavisni) (16%, 94 Odgovora)
  • Domovinski pokret (8%, 45 Odgovora)
  • SDSS (Popović Brdo) (4%, 21 Odgovora)
  • HNS - liberalni demokrati (1%, 8 Odgovora)
  • AUZ, HSU (1%, 4 Odgovora)

Ukupno: 598

Loading ... Loading ...

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest