Komarci nam neumorno piju krv – planirana su 22 zaprašivanja, ali po potrebi će ih biti i više

– Svake godine ovdje komaraca ima”k’o u priči”, ali ove ne možemo živjeti od njih! Po ovakvoj vrućini ne smijemo otvoriti prozore ni po danu, a kamo li po noći! A dijete mi je malo i ne usuđujem ga se špricati nečim protiv komaraca, pa umjesto da je na svježem zraku, dane provodimo u kući, žali se mlada Turanjčanka, govoreći o problemima s kojima se bore brojni Karlovčani.

Jer uporne krvopije ovog proljeća napadaju u rojevima i onima koji se vlastitim očima nisu uvjerili, teško je i zamisliti koliko mogu biti iritantni samo dok su u napadu, a o posljedicama njihovih uboda da se i ne govori.

Ovakvih problema imaju stanovnici Banije, Rakovca, Švarče, Turnja, Drežnika, Dubovca…, pa se čini da ih je središte grada pošteđeno. Iz Gradske uprave, pak, na naš upit poručuju da će, bude li potrebe, zaprašivanje komaraca biti pojačano.

Za poslove dezinsekcije Grad je angažirao Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, za što je izdvojio 85.250 kuna.

– Planirano je 14 tretiranja larvi i 8 tretiranja adulta. Ukoliko se ukaže potreba bit će i dodatnih tretiranja. Do sada su provedena četiri larvicidna tretiranja te dva adulticidno tretiranja, precizira glasnogovornica Katarina Matasić.

Dodaje da će se larvicidni tretmani provoditi 14  puta godišnje: ožujak i listopad – jednom mjesečno; travanj, svibanj, lipanj, srpanj, rujan – dvaput mjesečno; kolovoz – dvaput puta mjesečno. Bit će to na lokacijama: “jezerce” u Šestićevoj ulici, “jezerce” na Dubovcu, ispod Starog grada, otvorena retencija iza benzinske postaje na Švarči, građevinski iskop u ulici H.Turze, Borlin gaj II- građevinska retencija za skupljanje oborinskih voda, potok “Grabica” kod Karlovačke pivovare, odvodni kanali uz cestu Drežnik – Hrnetić, odvodni kanali uz cestu u Mostanju.

Adulticidni tretmani, navode u Gradu, provodit će se 8 puta godišnje: svibanj i rujan – jednom mjesečno, lipanj, srpanj i kolovoz – dvaput mjesečno i to na lokacijama: Vrbanićev perivoj, područje oko hotela “Korana-Srakovčić” i hotela “Korana”, lijeva i desna obala rijeke Korane od hotela “Korana” do Ulice Dalmatinski prolaz, područje oko Hrvatskog doma uključujući Vunsko polje, Šetalište dr. Franje Tuđmana, šanac uz Draškovićevu ulicu, šanac od glavne pošte do Tehničke  škole uključujući područje oko Doma umirovljenika, lijevo uz ulicu Ruski put (arboretum), područje oko nogometnog stadiona, područje pored željezničke pruge od ulice Kralja Tomislava do Ulice Kneza Branimira, područje pored Ulice Kneza Branimira, obala Kupe od Veslačkog kluba do prve kuće  u Ulici Gornja Gaza, Ulica Hrvatske bratske zajednice lijevo i desno, Banija – područje pored osnovne škole i dječjeg vrtića, Trg Kralja Petra Svačića – površina uz brzu cestu, retencija ispod bolnice na Švarči, područje u Novom centru oko Doma HV i “jezerca”, Mostanje – područje između dva mosta, Površina kod nogometnog kluba Ilovac, Marmontova aleja, Ilovačka šuma – iza odlagališta otpada, Švarča- naselje i uz Baščinsku cestu.

Hoće li to “žilavim” komarcima doći glave, Karlovčani će se sami uvjeriti. Na vlastitoj koži, doslovce!

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest