ŽELJE I MOGUĆNOSTI?

Pretvaranje prostora bivše vojarne Luščić u novi kvart jedan je od prioriteta gradske vlasti! Na koji način će teći realizacija, to je još jedno veliko pitanje

Europskim sredstvima se planira financirati izgradnja bazena i prometnice, te poduzetnički inkubator. Vrtić će se graditi kreditnim sredstvima, a za školu će se tražiti drugi izvor financiranja, kažu u Gradu.

Nakon što se konačno bageri povuku iz karlovačke povijesne jezgre i završi obnova vodovoda i kanalizacije u Zvijezdi, te vrelovoda u novijim dijelovima grada, u fokus će ponovo doći veliki prostor bivše vojarne Luščić koji se po planu gradske uprave treba pretvoriti u novi moderan gradski kvart ugodnim za život stanovnika, ali i nizom sadržaja koji će biti na raspolaganju svim građanima. 

Prvi korak u ovoj misiji bio je napravljen kad je država, već poslovično slab gospodar svojih nekretnina Gradu Karlovcu darovala ovaj prostor s pripadajućim objektima nekadašnje vojne namjene. Grad je neke od njih ipak stavio u funkciju davši na upravljanje udrugama civilnog društva, a svi se sjećamo kako su poligoni vojarne u vrijeme pandemije koronavirusa poslužili kao “drive in” punkt za testiranje. U rujnu prošle godine konačno je počelo i uklanjanje nekih objekata, a kako će se stvari dalje odvijati provjerili smo u karlovačkoj gradskoj upravi. 

– Grad Karlovac vodi računa o ovom vrlo važnom gradskom području i njegovoj revitalizaciji pa smo stoga u Strategiju razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za 2021.-2027. uvrstili područje nekadašnje Vojarne Luščić kao brownfield područje koje je potrebno revitalizirati, a što je i jedno od područja ulaganja koje je predviđeno kroz Integrirani teritorijalni program kroz koji će se provoditi ITU mehanizam, rečeno nam je u Gradu.

Navodi se da je unutar prostora bivše vojarne moguće realizirati više projekata, pa se “unutar ove Strategije navode projekti izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i jaslica, izgradnja osnovne škole, izgradnja bazena, izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora te izgradnja prometnice u Luščiću koja će povezivati ove objekte”. 

Od navedenih projekata, dva se planiraju za ITU izvor financiranja, odnosno sredstvima Europske unije kroz ovaj program. 

– To su izgradnja bazena i prometnice, te poduzetnički inkubator. Vrtić se planira izgraditi kreditnim sredstvima, a za školu će se tražiti drugi izvor financiranja, kažu u Gradu.

Međutim, hoće li se konkretno nešto početi graditi u ovom dijelu grada u skoroj budućnosti još se ne zna, s obzirom da 12 gradskih projekata obuhvaćenih u ITU mehanizmu treba proći postupak takozvane ” prioritizacije”, odnosno moraju se odabrati prioriteti. Naime, ukupna vrijednost projekata samo karlovačkih projekata za ITU u razdoblju do 2027. godine je oko 50 milijuna eura, dok je kompletna odobrena alokacija za cijelo Veće urbano područje Karlovac 33 milijuna. 

Ovaj će postupak, dodaju u Gradu, pokazati hoće li se neki od projekata na lokaciji nekadašnje vojarne Luščić financirati kroz ITU mehanizam u ovom programskom razdoblju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest