POVIJEST PROPASTI

Je li Putnik zauvijek otputovao? Konačno se znaju vlasnici prostora nekadašnje pivnice u Radićevoj, provjerili smo ima li šanse da se ikad ponovo otvori!

Na sličan način kao "Putnik" odavno su propali Hotel Central s pivnicom i restoranom, poznati "Union", pivnica "Duga Resa", "Plavo nebo", Kafe "Europa", "Tri peharčeka" i tako dalje.

Vjerojatno posljednja starogradska pivnica u Karlovcu bio je legendarni “Putnik” u Radićevoj ulici. Nalazio se tik uz zgradu gradskog magistrata, na par metara uz znamenitu “Tijesnu ulicu” i gradski muzej. Zgrada u kojoj se nekad pilo, jelo, pjevalo i zabavljalo je i dalje tamo, ali stoji devastirano i napušteno. Nažalost kao i brojni prostori u karlovačkoj Zvijezdi sad su spomenici ljudske gluposti i nebrige, nekad su bili okupljališta a već desetljećima “kuće duhova”. 

Povijest propasti

“Lopovi, seljačine, dotepenci, vratite nam naš Putnik”, pisalo je na poruci koja je prije punih 13 godina osvanula na zatvorenim i zabijenim vratima Putnika. Napisana flomasterom ovo nije bilo prvi apel za spas “Putnika” kao i ostalih nekad kultnih karlovačkih pivnica. Na sličan način kao “Putnik” odavno su propali Hotel Central s pivnicom i restoranom, poznati “Union”, pivnica “Duga Resa”, “Plavo nebo”, Kafe “Europa”, “Tri peharčeka” i tako dalje. 

Sad već davne 2012. godine KAportal je pisao o pokušaju raspetljavanja imovinsko – pravne situacije koja je otežavala, a čini se i danas otežava ikakvo rješenje da se kuća u Radićevoj 1, pa i legendarni Putnik uopće stavi u funkciju. Ima velik broj vlasnika a to je, prema riječima tadašnjeg gradonačelnika Damira Jelića, svojevrsna “pat pozicija” za čije raspetljavanje treba puno vremena. 

Raspetljavanje imovinsko – pravnog čvora

Više od deset godina kasnije, provjerili smo u gradskoj upravi što se po tom pitanju promijenilo. Čini se ne puno, no pomak je da se bar zna tko su vlasnici kojeg dijela zgrade. 

– Zgrada u Radićevoj 1 sastoji se od poslovnog prostora u prizemlju i 11 soba na katu. Prizemlje, odnosno poslovni prostor je nacionaliziran (prostor nekadašnje pivnice op.a.), a sobe na katu su izuzete od nacionalizacije i upisane su kao vlasništvo fizičkih osoba, kažu nam u Gradu.

Dodaju da budući da je poslovni prostor nacionaliziran, vođen je upravni postupak sukladno Zakonu o naknadi oduzete imovine u kojem je Grad Karlovac sudjelovao kao stranka te su donesena tri pravomoćna rješenja o povratu, čime je cijela nekretnina postala suvlasništvo fizičkih osoba i Republike Hrvatske. 

– Posljednje Rješenje kojim je utvrđeno pravo vlasništva Republike Hrvatske u 4/20 dijela poslovnog prostora u prizemlju još nije provedeno u zemljišnim knjigama te je na istom suvlasničkom dijelu još uvijek upisan Grad Karlovac. Rješenje je dostavljeno u Općinsko državno odvjetništvo koje treba pokrenuti postupak uknjižbe RH, kažu nam u Gradu. Dakle, zaključuju, svi upravni postupci koji su se vodili temeljem Zakona o naknadi u pogledu predmetne nekretnine su pravomoćno okončani.

Putnik otputovao?

Čini se da se po pitanju vraćanja “Putnika” u funkciju koju je imao još 90-ih godina prošlog stoljeća teško može što napraviti. Čak i da ima zainteresiranih ugostitelja, taj bi morao oformiti pravni tim da porješava sve što bi trebalo. Definitivno je da će s obnovom Radićeve ovaj prostor itekako stršiti i nekome bi mogao zapeti za oko. Hoće li Karlovčani tu ikad više popiti pivo, teško je za očekivati, ali nada ipak umire zadnja.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest