OVO JE ZANIMLJIVO!

Je li oslobađanje od davanja za vlasnike razvaljenih objekata u Zvijezdi poticajno da ih obnove? U Gradu čini se misle da jest, Mandić: Ne idemo represivno

- Ono što je definitivno da i Velika vojarna i hotel Central ulaze u kategoriju prostora koji nisu uvjetni za poslovanje, odnosno ne mogu se koristiti, rekao je Mandić


Gradonačelnik Damir Mandić nije mogao komentirati današnji istup Davora Petračića, bivšeg gradskog vijećnika i vlasnika tvrtke koja upravlja dobrim dijelom zgrada u Karlovcu jer još nije upoznat što je Petračić pisao. Bivši je oporbeni vijećnik, podsjetimo, kritizirao gradsku za gradonačelnika zaključio da je “antipoduzetnik i antipod”. Tekst pročitajte ovdje...

Nekoliko dana prije, na naš upit iz gradske uprave su prilično žestoko odgovorili Petračiću na njegovu prošlotjednu kritiku gradske stambene politike i programa POS-a, pa ga čak i prozvali za njegov neuspjeli projekt preobrazbe Velike vojarne u Zvijezdi u stambeno – poslovni kompleks. Velika vojarna je u vlasništvu Karlovačke banke, odnosno u privatnom vlasništvu kao i devastirani hotel Central nasuprot nje, pa nas je dakako interesiralo plaćaju li vlasnici ovih objekata Gradu komunalnu naknadu i spomeničku rentu? Međutim, odgovor na to pitanje gradonačelnik nije znao na današnjoj tiskovnoj konferenciji, pa ćemo taj podatak dobiti naknadno.

Velika vojarna i hotel Central

No Mandić je pojasnio da naplata komunalne naknade i spomeničke rente nisu odluka Grada, već Zakon nalaže što se točno naplaćuje i po kojim kriterijima.

– Po Zakonu o komunalnom gospodarstvu se definira da nekretnine koje nisu uvjetne za upotrebu ulaze u poseban prostor gdje se ne naplaćuje komunalna naknada. Imamo u gradu određenih gospodarstvenika, nije bitno koji su, a koji koriste element da ako ne koriste svoje hale odnosno prostore za proizvodnju, mogu zatražiti sukladno Zakonu oslobođenje od 50 posto komunalne naknade. Taj element je kao prihod Grada važan, odnosno zanimljiv, ali postoje kriteriji preko Zakona koji to definira, rekao je gradonačelnik. 

Na konkretno pitanje je li se Karlovačkoj banci naplaćuje spomenička renta za Veliku vojarnu koja već desetljećima propada i nije u funkciji, rekao je da “ono što je definitivno da i Velika vojarna i hotel Central ulaze u kategoriju prostora koji nisu uvjetni za poslovanje, odnosno ne mogu se koristiti”. 

– Ono što je ključno kad govorimo o Velikoj vojarni i Centralu, ali ne samo i o njima nego i o ostalim privatnim objektima u Zvijezdi, mi smo 2018. godine na šest godina, i to traje do 2024. donijeli posebnu odluku gdje osim banaka, kladionica i tih subjekata, druge oslobodili plaćanje komunalne naknade za 50 posto. Govorimo o privatnim vlasnicima, ljudima koji imaju vlasništvo u Zvijezdi. Nisu to veliki novci mi smo toga svjesni, a li bio je to korak prema privatnim vlasnicima da im se olakša da stave svoju imovine u funkciju, rekao je Mandić. 

Ne idemo represivno prema vlasnicima

Kako kaže, vjeruje da će taj element nakon obnove Zvijezde biti puno bolji, ali i dodao da spomenička renta nije samo prihod Grada, dijelom je i države. 

– Onaj dio koji nama ostaje, nastojimo ga namjenski vraćati za obnovu kulturne baštine, to je bila ona rasprava je li ga trebamo koristiti za obnovu spomenika ili vraćati građanima. Mi smo tu na neki način balansirali. S razine uprave i proračuna ne idemo represivno prema vlasnicima objekata koji su zaštićena kulturna baština, kaže Mandić.

Iako nije mogao komentirati današnji Petračićev istup, osvrnuo se na program POS-a koji je Grad najavio.

– POS nije jedini program koji se u RH provodi i vezan je uz na neki način da pomogne onima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Subvenciraju se i kamate i sve ostalo. Valja imati na umu da su odlukom države doprinosi za mlade do 25, odnosno 30 godina posebno regulirani. Država preko povrata poreza subvencira njihove doprinose do 100 posto za one do 25 godina, do 50 posto za one do 30 godina, rekao je. Dodaje da iz gradskog proračuna svake godine povrat poreza iznosi oko dva milijuna eura, dvije trećine je vezano uz mlade do 25, odnosno 30 godina. 

– Tu postoji više mjera koje mladima ide na ruku i to treba uzeti u obzir, zaključio je gradonačelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest