PROMETNA INFRASTRUKTURA

S ovime bi prometni čepovi kroz stari dio Karlovca trebali postati stvar prošlosti! Gradit će se obilaznica Zvijezde, pogledajte što donosi ovaj projekt

Ovakvim prometnim rješenjem trebalo bi se postići rasterećenje tranzitnog prometa u povijesnoj karlovačkoj jezgri Zvijezda, pa tako i kroz Trg bana Josipa Jelačića

Završetak “brze ceste” i obilaznice Turnja Karlovčani su čekali više od 30 godina, gradski prsten i dalje čekaju, a novi važni prometni infrastrukturni projekt koji bi trebao doći u realizaciju je obilaznica gradske jezgre, povijesne Zvijezde. 

Što je obilaznica Zvijezde mnogima još nije jasno, a u stvari se radi o rekonstrukciji dijela postojeće Ulice Janka Draškovića i Puta Davorina Trstenjaka kod Šumarske škole. Nova bi cesta trebala napraviti svojevrsni “bajpas” i rasteretiti promet kroz stari centar grada. 

U kojoj je fazi ovaj projekt, pitali smo u karlovačkoj gradskoj upravi i doznali da je u tijeku “rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te priprema natječaja za uslugu izrade glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole”.

– Svrha izgradnje prometnice je namjera da se izmještanjem prometa očuva i revitalizira zaštićena povijesna jezgra grada te da se ostvari bolja prometna povezanost dijelova grada, a njezina trasa je bila uvjetovana postojećom prostorno-planskom dokumentacijom, kažu nam u Gradu.

Dodaju da se obilaznica Zvijezde planira financirati EU sredstvima – putem ITU mehanizma kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Projekt smo unutar Strategije razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za 2021.-2027. integrirali s projektom rekonstrukcije i obnove Trga bana Josipa Jelačića. S obzirom da je ITU mehanizam jedan specifičan mehanizam koji je namijenjen gradovima i općinama u urbanim aglomeracijama/područjima, njegova se specifičnost ogleda u integriranim projektima koji se mogu provoditi sektorski (kroz više specifičnih ciljeva ili kodova intervencija iz Integriranog teritorijalnog programa) i teritorijalno (kroz više gradova i općina iz obuhvata urbanog područja), navode u gradskoj upravi u odgovoru na upit KAportala.

Projekt koji će, dodaju, obuhvatiti rekonstrukciju glavnog karlovačkog trga i obilaznicu Zvijezde je integriran sektorski odnosno obuhvaća više specifičnih ciljeva Integriranog teritorijalnog programa koji se odnosi na društveni i gospodarski razvoj, razvoj u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u urbanim područjima, te spefični cilj koji se odnosi na poticanje održive gradske mobilnosti.

– S obzirom da se projektom rekonstrukcije Trga bana Josipa Jelačića predviđa uvesti pješačka zona na području cijelog Trga, odnosno zatvoriti za promet Ulica Josipa Kraša koja je glavna prometnica preko Trga, te se osim toga na Trgu planiraju provoditi razna društvena, kulturna i turistička događanja i gospodarske aktivnosti, bilo je logično spojiti ga s projektom izgradnje i rekonstrukcije tzv. obilaznice Zvijezde jer se ista smatra i obilaznicom Trga, te na taj način dobiti sektorski integrirani projekt kakav se i zahtijeva za financiranje putem ITU mehanizma, kažu nam u Gradu.

Ovakvim prometnim rješenjem, dodaju, trebalo bi se postići rasterećenje tranzitnog prometa u povijesnoj karlovačkoj jezgri Zvijezda, pa tako i kroz Trg bana Josipa Jelačića, s obzirom da se utvrdilo da je većina prometnih tokova u zoni Zvijezde u tranzitu, a samo jedan manji dio ima odredište u zoni Zvijezde.

– Jedan od glavnih i prioritetnih ciljeva ove gradske uprave je revitalizacija povijesne karlovačke jezgre Zvijezda pa stoga ovakav integrirani strateški projekt vidimo kao jedan od načina njezine revitalizacije, dodaju u Gradu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest