REALIZACIJA ZACRTANOG

Završena konstrukcijska obnova zgrade Gradskog muzeja Karlovac, slijedi i cjelovita! Mandić: Zvijezda će se pokazati u pravom svjetlu

Za nekih dvije godine sve bi trebalo biti završeno, što bi, nada se gradski čelnik, potaknulo i privatne ulagače u gradskoj jezgri da "naprave korak više".

Završena je konstrukcijska obnova zgrade Gradskog muzeja Karlovac vrijedna s projektiranjem, radovima i nadzorom oko milijun i pol eura i financirana u potpunosti iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Na današnoj tiskovnoj konferenciji  gradonačelnik Damir Mandić je rekao da slijedi cjelovita i da će cjelovita obnova te zgrade, male zgrade gradske uprave, kuće obitelji Mihalić, Hrvatskog doma i zgrade KAMOD-a biti financirana iz državnog proračuna te da se upravo projektira, dok bi za nekih dvije godine sve trebalo biti završeno, što bi, nada se gradski čelnik, potaknulo i privatne ulagače u gradskoj jezgri da “naprave korak više”.

Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za pametni grad gradske uprave, je kazao da je radove na konstrukcijskoj obnovi zgrade Gradskog muzeja Karlovac vršila tvrtka AB gradnja.

– Obuhvaćali su sanaciju temelja, skidanje žbuke na pročelju i izvedbu nove, sanaciju zidova od prodora kapilarne vlage, demontažu kamenog poda u atriju i ponovno polaganje kamenih ploča, uklanjanje postojećeg vijenca i izvedba novog, bušenje rupa u zidovima radi ugradnje sidara, demontažu konstrukcije krova i izvedbu novog krovišta te pripremu zidova za ugradnju platna na fasadi, naveo je Vodopić.

Ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić je rekla da se cjelovitom obnovom stvaraju uvjeti za novi stalni postav na kojemu se intenzivno radi, čemu su prethodila promišljanja na posebnim grupnim sastancima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilištu u Karlovcu, s obrazovnim i turističkim sektorom, a provedeni je i mrežno anketiranje građanstva.

– Sve to bila podloga izrade preliminarne muzeološke koncepcije koja određuje osnovne tematske jedinice koje želimo predstaviti, a to je prije svega moderna karlovačka povijest. Želimo osmisliti postav koji će biti zanimljiv Karlovčanima i gostima, da bude u konačnici još jedna kvalitetna točka kulturnog turizma u Zvijezdi. Održivost ovog objekta kao kulturnog dobra je osigurana, da se očuvaju spomeničke vrijednosti, a s druge strane je stvaranje atraktivnog muzejskog prostora može se zarađivati, nadalje zaprimanjem novih donacija osigurava se povijest i memorija Karlovčana, te se stvara nova muzejska publika brojnim pedagoškim programima, kazala je Božić.

Mandić je napomenuo da projekti koji se obnavljaju imaju predviđenu namjenu.

– Postav muzeja će biti u ovoj zgradi, a uredi dijelom u zgradi KAMOD-a, gdje će biti i konzervatori. Kuća obitelji Mihalić je konstrukcijski obnovljena i bit će na raspolaganju Gradskoj knjižnici ‘Ivan Goran Kovačić’ i Matici hrvatskoj. Mala zgrada gradske uprave ne mijenja namjenu i i dalje nije obnovljena, no potpisali smo ugovor s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske da se to do kraja godine završi. Oštećenja na zgradi Hrvatskog doma su veća no što je bilo predviđeno za projektiranja, ali će se i to do kraja godine obnoviti, rekao je gradonačelnik dodavši da će se Zvijezda pokazati u pravom svjetlu.

Grad Karlovac je iz Fonda solidarnosti Europske unije za konstrukcijske obnove dobio i iskoristio deset milijuna eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest