ZAVJETNI KIP

S Trga bana Josipa Jelačića uklonjen Kužni pil, bit će vraćen kad se trg obnovi? Gradonačelnik Mandić: Ovo je prvi korak u obnovi Starog placa

Antonela Zvonković

Na Trgu bana Josipa Jelačića je u biti na obelisku bila replika skulpture Majke Božje, a original je u franjevačkom samostanu

S Trga bana Josipa Jelačića u Karlovcu je uklonjen takozvani kužni pil – zavjetni kip bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a u biti replika skulpture Madone iz 2002. s obeliskom, dok je original iz 1691. u franjevačkom samostanu.

Uklanjanje i pohrana obeliska i replike financira se s oko 300.000 kuna dobivenih od Karlovačke županije, izvijestio je karlovački gradonačelnik.

No, kako se cijelo vrijeme tiskovne konferencije govorilo o obnovi spomenika bez napomene da je skulptura replika iz 2002. do novinarskog upita o tome, ostalo je nejasno o čemu se u biti govori. Naime, voditeljica Odjela za kulturu, tehničku kulturu, sport i mlade u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Karlovca Irena Šegavić Čulig je rekla da će kužni pil biti privremeno izmješten na posebnu lokaciju i biti vraćen po uređenju Trga bana Josipa Jelačića restauriran i uređen.

– Danas se uklanjaju skulptura Madone i stup, a baza ostaje zaštićena do daljnjega, kazala je I. Šegavić Čulig.

Konzervatorica Jelena Mužar je pak rekla da se “spomenik demontira i pohranjuje na čuvanje dok traje rekonstrukcija crkve i samostana, a kasnije i trga”, a da će se tek onda vidjeti “u kakvom je stanju kamen, pa će o tome ovisiti daljnji postupci restauriranja”.

– Ne znamo koliko će materijala ostati. Skulptura u samostanu ima zelene mrlje. Nije stradala od potresa, navela je J. Mužar.

Objasnila je da je spomenik prvi puta postavljen 1691. godine kao zavjet Karlovčana protiv epidemije kuge, da je prvi puta restauriran 1730., a zatim 1906.

– Posljednji put skulptura je restaurirana između 1998. i 2002. Od originalne skulpture na trgu su ostali baza, stup i kapitel, a skulptura je replika iz 2002. izgrađena od izvornog materijala. Original iz 1691. se najvjerojatnije čuva u franjevačkoj zbirci, kazala je J. Mužar.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je uklanjanje kužnog pila nazvao prvim korakom u obnovi Starog placa.

– Imamo građevinsku dozvolu za to i konzervatorske uvjete. Dokumentacija je spremna i to će se sufinancirati posredstvom ITU mehanizma. Osim obnove trga će biti i obilaznica Zvijezde. To slijedi nakon ovih silnih radova. Projekt ćemo dati na uvid javnosti jer je izgledno da će doći do popriličnih promjena na trgu. Na raspolaganju smo svima koji žele staviti u funkciju Veliku vojarnu. Iz gradskog proračuna je teško da se to riješi, poručio je Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest