SVE SE VRAĆA U NORMALU

Županijski sud u Karlovcu nakon dva mjeseca štrajka zaostataka gotovo da i nema, sastavljali su se čak i nacrti odluka u predmetima koji nisu bili hitni

Županijski sud u Karlovcu za cijelo vrijeme štrajka nije prestao s radom na hitnim i nužnim poslovima te će godišnji odmori, kao i svake godine, samo privremeno usporiti rad u građanskom odjelu, dok kazneni odjel i za vrijeme godišnjih odmora radi normalno

Od petka sudovi ne rješavaju samo hitne slučajeve nego rade u punom opsegu. Sada se postavlja pitanje kako što prije normalizirati rad sudova nakon gotovo dvomjesečnog štrajka službenika i namještenika u pravosuđu.

KAportal je provjerio kakva je situacija nakon okončanja štrajka na Županijskom sudu u Karlovcu. Glasnogovrnik suda, sudac Leon Kovačić kazao nam je kako se odmah po završetku štrajka, odnosno dana 28. srpnja 2023. pristupilo radu na predmetima koji Naredbama predsjednika Vrhovnog suda RH nisu bili označeni kao hitni i nužni.

Kovačić je napomenuo da je Županijski sud u Karlovcu u kaznenom odjelu zaprimao i radio na svim pristiglim predmetima obzirom da se je radilo o “pritvorskim” predmetima kako u istražnom odjelu tako i na predmetima I stupnja gdje su se okrivljenici nalazili u istražnom zatvoru, predmetima ispitivanja djece, svjedoka i žrtava kaznenih djela, i to za cijelo vrijeme štrajka. 

– Kako se štrajk službenika i namještenika odvijao i na Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu i Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu to niti ta tijela nisu dostavljala predmete koji nisu bili označeni kao hitni i nužni. Stoga, nema pristiglih predmeta koji zbog hitnosti nisu bili riješeni za vrijeme trajanja štrajka. Konstatira se da nije prestao sudski rad na predmetima izvršenja kazne zatvora, a tiče se upućivanja osuđenika na izvršavanje zatvorske kazne, postupci odgodi izvršenja kazni zatvora, prekidi, sudska zaštita i uvjetno otpuštanje zatvorenika, poručio je sudac Kovačić. 

 Sve ipak ovisi o prvostupanjskom sudu

S druge strane, na građanskom odjelu, Županijski sud u Karlovcu zaprimao je i radio na svim pristiglim predmetima koji su od strane predsjednika Vrhovnog suda RH bili označeni kao hitni i nužni. 

– Obzirom da je građanski odjel ŽS Karlovac II stupanjski sud, odnosno radi na predmetima koje zaprima po žalbama od strane Općinskih sudova u Republici Hrvatskoj, ti su Općinski sudovi dostavljali samo predmete po žalbama koji su bili hitni i nužni. Stoga ovaj sud nema pristiglih predmeta u građanskom odjelu koji zbog hitnosti nisu bili riješeni za vrijeme trajanja štrajka, pojasnio je Kovačić.  

Kovačić je dodao kako su isto tako suci radili i na predmetima koji nisu bili hitni i nužni na način da su nakon vijećanja sastavljali nacrte odluka, tako da se prestankom štrajka takve odluke naknadno otpremaju. 

Nakon okončanja štrajka, sve vrste predmeta zaprimaju se sada redovito kako dolaze i dostavljaju sucima u rad. Hoće li eventualno doći do zaostataka u radu, sudac Kovačić nam odgovara kako će ovisiti isključivo o broju predmeta koje će Općinski sudovi dostavljati na rješavanje.

Sudac Kovačić je i naglasio kako Županijski sud u Karlovcu za cijelo vrijeme štrajka nije prestao sa radom na hitnim i nužnim poslovima te će godišnji odmori, kao i svake godine, samo privremeno usporiti rad u građanskom odjelu, dok kazneni odjel i za vrijeme godišnjih odmora radi normalno odnosno na svim predmetima koji se zaprime za vrijeme istih.

Kakva je situacija na karlovačkom Općinskom sudu, do objave ovog članka nismo dobili odgovor. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest