GRADSKO VIJEĆE

Je li ove godine Advent u Karlovcu podbacio? Malović (SDP) prozvala Grad za lošu organizaciju, Mandić našao opravdanje i obećao bolji sljedeće godine

Što mislite o ovogodišnjem Adventu u Karlovcu možete sami iskazati u anketi KAportala...

S dočekom Nove godine bit će spuštena zavjesa na još jedan Advent u Karlovcu, gradsku manifestaciju koja je uz Ivanjski krijes, Dane piva i Zvjezdano ljeto jedna od četiri koje bi trebale pružiti zabavu za Karlovčane ali i u grad privući goste iz drugih gradova Karlovačke županije i Hrvatske. 

No ovogodišnji Advent čini se nije privukao ni veći broj Karlovčana, pa je okićena šetnica na Promenadi iz dana u dan bila poprilično prazna, bez onog pravog blagdanskog štimunga koji bi trebao vladati u ovo doba godine. Stoga nije ni čudo da je pitanje zašto je Advent ove godine lošiji nego prethodnih godina bilo potaknuto i na zadnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća.

Šefica gradske organizacije SDP-a Dragica Malović je s govornice Vijeća pitala gradonačelnika Damira Mandića smatra li i on ono što vide Karlovčani – da je Advent podbacio?

– Posjećenost Adventa je u odnosu na prošle godine mizerna, to može vidjeti svatko tko se prošeće kroz promenadu. Može vidjeti da je ugostiteljski dio spao na najniže grane do sada i da je ostala svega šačica domaćih ugostitelja koji su tu od početka. Dok većinu čine oni koji su tu vidjeli samo priliku za laku zaradu ili su barem tako mislili, kazala je Malović.

Dodaje da tome u prilog govore i cijene su koje su, smatra, u rangu Adventa u Zagrebu a u nekom slučaju i više. 

– Glazbeni program je orijentiran na domaće snage što je pohvalno, samo se bojim da je to ispalo tako jer je organizator podbacio. Donedavno su ovdje svirala najveća imena estrade i mladih snaga u usponu a ove godine nema ni traga relevantnim domaćim zvijezdama. Ovakva kombinacija programa koji ne privlači nikog i prevelike cijene jela i pića zaista dovode u pitanje sposobnost Grada da organizira ozbiljne evente. Da se pogriješilo u pripremi daje naslutiti i ponavljanje natječaja za najam kućica. Je li Advent ove godine podbacio, pitala je Malović gradonačelnika.

Jeste li zadovoljni ovogodišnjim Adventom u Karlovcu?

 

Mandić je čini se i sam svjestan da ovogodišnji Advent nije ono što je bio proteklih godina i što bi trebao biti, a naveo je i razloge kojima opravdava tu činjenicu. 

– Kad govorimo o ovom Adventu u startu je bilo određenih poteškoća, u rebalansu smo s manifestacija značajan dio prebacili za sredstva ljudima koji su pretrpjeli poplave u svibnju. Kad govorimo o Adventu to moramo imati na umu, pogotovo kad navodite da nema eminentnih glazbenih imena. Meni to nije problem, jer koncept Adventa je da stavimo na naše karlovačke izvođače i programa koji su nastali i nastaju u okviru naših udruga i glazbenih sastava. To je prvo obrazloženje ako govorimo da je Advent podbacio, rekao je gradonačelnik.

Kod ugostiteljske ponude, kaže, imao je  prije natječaja sastanak na zahtjev ugostitelja koji su bili zainteresirani sudjelovati u Adventu.

– Moram naglasiti da od početka organizacije od 2017, naovamo, ono što smo nastojali i inzistiramo da svi postupci budu maksimalno transparentni i sukladni propisima. Čim je javni poziv i javna nabava svi su u istoj poziciji. Bilo je to i prošle godine i vidljivo je da nam naši domaći ugostitelji u toj tržišnoj utakmici malo zaostaju, ne dođu u prvi plan, kaže Mandić.

Smatra pritom da cijene nisu nisu na razini zagrebačkih ali i priznao da nije posjetio Advent u Zagrebu, već da se informirao preko drugih. 

Rekao je da se program Adventa ne odvija samo kod Paviljone, nego i u Zorin domu, te da je i Aquatika imala svoju priču kao i Stari grad Dubovac. 

– Programski se nismo odmakli od osnovne intencije da nam je cilj da Advent bude naša karlovačka priča koja će u sebi imati jednu popriličnu dozu domaćih izvođača. Možemo razgovarati u kontekstu očekivanja ako se uspoređujemo s drugima, da naš Advent krene i ode dvije, tri stepenice gore i bude atraktivan turistički proizvod. Ograničeni smo lokacijom, kad cijeli potez, pogotovo Radićeva bude gotova i kad je uredimo, zatvorit će se krug koji će otvoriti i nove lokacije. Tada ćemo moći pričati da naš Advent bude i turistička manifestacija, rekao je još gradonačelnik. 

Dodao je još da je bilo prijedloga da se karlovački Advent koncipira način da se raspisuju natječaji za pojedine lokacije, no u karlovačkoj gradskoj upravi su protiv toga. 

– Pogotovo ako ćemo se referirati na financije, zahtjevno je organizirati ovakvu manifestaciju. Nemam prigovor na organizaciju jer smo u lipnju bili svjesni da ćemo biti s ograničenim sredstvima, transferirali smo ih prema poplavljenima u svibnju, dodaje Mandić. 

Malović nije bila zadovoljna odgovorom te je dodala da ga nije uspoređivala sa Zagrebom jer je Karlovac imao sjajan Advent prije par godina. 

– To je jedna od ključnih manifestacija. Komentari su građana vrlo negativni i sama sam se uvjerila. Pustoš. Ugostitelji zatvaraju prije radnog vremena i govore kako će debelo razmisliti hoće li biti tu, kazala je SDP-ovka.

Mandić je dodao da može potvrditi da je čuo određene kritike, ali i razmišljanja koja su pozitivna. 

– Možemo od Adventa napraviti temu. Ako su problemi, oni nisu generirani od strane organizatora. Ako je bio dobar prije nekoliko godina, organizirala ga je ista ekipa. Govorim o financijskom dijelu, stojim kod toga imali bi sigurno bolju posjećenost da smo imali dva, tri jača glazbena imena ali nismo išli s dostatnim financijskim sredstvima. Da smo zvali nekoga za 100 tisuća eura imali bi na Paviljonu 10 tisuća ljudi. Nije nužno tko nastupa tko je izvođač ali i to daje poseban dio.

Meni osobno je najzanimljivija tema su domaći ugostitelji koji ne dolaze u poziciju s obzirom na javni poziv i licitaciju kućica. To je upitnik kojeg treba vidjeti, mogu razumjeti njihovu ljutnju no u ovom trenutku ne postoji način niti smijemo njih referirati. Na koncu dio ljudi koji su do sada bili na Adventu su bili u Edisonu pa nisu stigli na Advent. Šalim se. Imat ćemo sljedeće godine vrlo dobar Advent, svaka manifestacija ima svoju cijenu i to je isto nešto o čemu treba voditi računa. Ove je godine u okvirima mogućnosti, Advent je odradio koliko se moglo, zaključio je gradonačelnik. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest