GRADILIŠTE UZ RIJEKU

Gradnja nove “Nove Korane” napreduje, stupovi se izdižu iznad gabarita zaštitne ograde! Kako će izgledati možemo samo nagađati! FOTO GALERIJA

Nakon famoznog "protupoplavnog zida" prionulo se gradnji podruma, odnosno podzemne garaže građenog kao betonska nepropusna školjka, a sad je objekt i krenuo u visinu.

Druga faza “rekonstrukcije”, odnosno gradnje iz temelja novog hotela Korana je u punom jeku, a kako se naoko čini zadnjih je mjeseci cijeli posao poprilično ubrzan i uskoro će se građevina potpuno izdignuti iznad gabarita zaštitne ograde gradilišta. 

Kako će novi hotel izgledati zasad nam još nije poznato, a hoće li biti kao na panou koji je vlasnik i investitor Nikola Hanžel već davno postavio ispred sadašnjeg gradilišta, treba tek vidjeti. 

Podsjetimo, u ogromnu investiciju Hanžel je ušao 2012. godine kad je na javnoj dražbi na karlovačkom Općinskom sudu devastirani hotel kupio za nešto više od 6 milijuna kuna. Uslijedilo je skupo rušenje i ravnanje parcele, a ubrzo je na toj lokaciji niknula prva zgrada u kojoj se nalazi restoran i kafeterija. Kako se očekivalo da će se graditi replika starog hotela, mnogi su Karlovčani bili razočarani, a kontroverze je izazvao i zoološki vrt s plastičnim životinjama, nekima vrhunski primjer neukusa, a drugima super mjesto za igru s najmlađima,

Kad je investitor pristupio gradnji zida dugog 195 metara koji presjeca popularnu plažu “na pločama” kod koranskog slapa, ponovo je izazvao negodovanje dijela građana, te se u javnosti preispitivala zakonitost gradnje i cijelog projekta, posebno jer za njega nikad nije proveden arhitektonski natječaj. Čak je osnovana i incijativa “Spasimo Koranu” s ciljem zaustavljanja cijelog projekta koji po njima nepovratno devastira i betonizira obalu rijeke i to svega par stotina metara od centra grada. 

Provođenje arhitektonskog natječaja za hotel na “najljepšoj koranskoj šetnici” je svojedobno na sva zvona obećavao tadašnji HDZ-ov gradonačelnik, a poslije i župan Damir Jelić.

No to se nikad nije dogodilo i Hanžel, inače izdašni donator stranke, počeo je graditi po nacrtima svog arhitekta. Odmah je postalo jasno da novi hotel neće imati previše sličnosti sa starim koji je svojedobno projektirala poznata karlovačka arhitektica Đurđica Lipovšćak. Arhitektica je preminula ove veljače i nikad neće vidjeti kakav će hotel niknuti na mjestu njezinog djela. No vratimo se aktualnom projektu nove, “nove Korane”. U međuvremenu je investitor, Hanžel odnosno njegova tvrtka Lana Commerce uredno dobio sve potrebne građevinske dokumente i više nije bilo prepreka za projekt koji si je zacrtao. 

Nakon famoznog “protupoplavnog zida” prionulo se gradnji podruma, odnosno podzemne garaže građenog kao betonska nepropusna školjka, a sad je objekt i krenuo u visinu. Po podacima s ploče na gradilištu izvođač radova je tvrtka SA Gradnja lines iz Karlovca, a radi se o “rekonstrukciji građevine ugostiteljsko – turističke namjene, rekonstrukcija gradnje hotela”, dok je projektant Fabio Furač iz Duge Rese. Kada će novi hotel početi primati svoje goste još nije poznato, no bez obzira sviđao se nekome ili ne, bit će izgrađen. 

Kako trenutno izgleda gradilište, pogledajte u FOTO GALERIJI KAportala…

>> Gradnja hotela Korane – 27. ožujka 2024.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest