Karlovac pod najezdom komaraca: Bodu “k’o ludi”, možemo se zaštititi ali i boriti, pogledajte kako

Karlovac je pod novom najezdom komaraca. Građani u svim gradskim četvrtima, prigradskim naseljima, posjetitelji parkova, kupači na rijekama, svi su osjetili koliko neugodni mogu biti ovi insekti.

U šetnji ili terasama nekih kafića teško je duže boraviti. Neki su se ugostitelji dosjetili, pa uz kavu gostima ponude i sprej protiv komaraca.

Leteće napasti

Zavod za javno zdravstvo je po ugovoru s Gradom Karlovcem najavilo ukupno 22 akcije suzbijanja komaraca no, barem zasad, nisu se pokazali previše učinkovitim protiv “letećih napasti”.

Protiv njih se možemo zaštitii različitim sredstvima ali i aktivno boriti protiv najezde i to na sljedeće načine…

– uklonite nepotrebne predmete u kojima se zadržava voda ( bačve, kade, gume, limenke, kante, igračke ) – različite spremnike i posude za vodu koje koristite (bačve, zaljevače, kante, lonce ) zatvorite, prekrijte, okrenite naopako ili drugačije spriječite nakupljanje vode u njima – jednom tjedno mijenjajte vodu u posudama za zalijevanje, u pojilima za životinje i drugim posudama na otvorenom, očistite vaze i podloške posuda za cvijeće

Kako ih suzbijati

– održavajte zelene površine s visokom travom pokošene i uređene – održavajte ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda, sustave pitke vode i kanalizaciju da spriječite nakupljanje vode – spriječite dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima u spremnicima, bačvama – rupe u betonu ili kamenu u kojima se nakuplja voda ispunite pijeskom ili betonirajte

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest