STRUKA REKLA SVOJE

Mandić jako zadovoljan natječajem i “planom za Nazorovu”: Natječaj je obvezujući, karlovački primjer postat će standard za cijelu Hrvatsku

Ovaj natječaj nas je sve oslobodio straha od budućnosti i potaknuo, da ne kažem prisilio na konkretne korake projektiranja i realizacije

– Kad me već pitate jesam li zadovoljan moram biti malo i subjektivan i reći “Uspio sam”, ali što je puno važnije “Uspjeli smo”! Ovo osobno mogu malo pojasniti, naime od 2009. od kad sam postao član Gradskog vijeća, na nebrojeno sjednica, aktualaca, raznih sastanaka, “Nazorova” je bila nezaobilazna tema, kaže Mandić za KAportal.

Dodaje da su “svi sve znali”,  ali nije bilo onog ključnog koraka, tko će i kako preuzeti odgovornost.

– I osobno, ali i s ekipom iz gradske uprave preuzeli smo odgovornost, obvezu, napravili ključan korak i postavili standard koji će oblikovati kako urbanističku tako i funkcionalnu budućnost našeg grada. Ovdje je posebno važno istaknuti suradnju sa svim relevantnim strukovnim udruženjima i stručnjacima, te činjenicu da je privatni investitor bio otvoren za ovaj model provedbe cjelokupnog natječaja. Slobodan sam reći da će ovaj karlovački primjer postati standard za cijelu Hrvatsku, kaže gradonačelnik.

Objasnio je kako je nulti korak bio Urbanistički plan uređenja bivše vojarne Luščić, “kao neprocjenjivog javnog prostora na raspolaganju građanima koji će narednih desetljeća biti novo srce, još jedna Zvijezda Karlovca”.

– Natječaj “Nazorova” pak otvara mogućnost privatnih ulaganja odnosno sadržaja koji su jednako tako standard svakog grada. Ovaj natječaj usmjerava sve nas kako bi još jače inzistirali i tražili rješenje za istočnu obilaznicu grada kako bi jednog dana današnja brza cesta postala gradska prometnica, rekao je. 

Dodaje da ovaj natječaj jasno definira izgradnju podzemne i nadzemne garaže.

– Ovaj natječaj je usmjerio buduće projekte Hrvatskih željeznica i Hrvatskih cesta u samom gradu Karlovcu. Ovaj natječaj nas je sve oslobodio straha od budućnosti i potaknuo, da ne kažem prisilio na konkretne korake projektiranja i realizacije. Više nema dvojbi tko i što, na nama je sad raditi i realizirati sve što je natječaj propisao i obvezao. Da, ovaj natječaj je obvezujući. Za sve, kaže nam gradonačelnik.

Drži, dodaje,  da je prvonagrađeni rad ispunio sve uvjete natječaja, otvorio nove horizonte suradnje i suglasja prije svega struke i privatnih investicija uz jasnu podršku gradske uprave.

– Urbanistički plan uređenja koji je sljedeći korak krećemo raditi što prije. Provedba natječaja i rezultati veliki su korak i garancija, ali svjesni smo da je pred nama još dug put. Vjerujem da će rezultat ovog natječaja biti poticaj privatnim investitorima da krenu s realizacijom svojih ulaganja u daljnjoj suradnji s gradskom upravom, rekao je Mandić.

Zahvalio se gradskom Odjelu za prostorno planiranje, svim pojedincima iz struke, svima koji su prijavili svoje radove, kao i hvala ekipi iz DAGG – a Karlovac kao i Udruzi hrvatskih arhitekata.

– Svi smo zajedno pokazali da su znanje, vizija i ljubav prema gradu garancija suradnje i uspjeha, zaključuje gradonačelnik.

Podsjetimo, cjelokupno predstavljanje rezultata, svih radova kao i prvonagrađenog rada održat će se 23. svibnja 2024. u prostoru Trend centra.

– Ipak, već sad je vidljivo da su, nakon jučerašnje objave provoditelja natječaja Udruge hrvatskih arhitekata, cijeli postupak i rezultati na tragu svih naših nastojanja da sačuvamo i nadogradimo tradiciju urbanizma u gradu Karlovcu, kaže još gradonačelnik komentiravši cijeli posao ekskluzivno za KAportal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest