EKIPA NA TERENU?

Stanari Radićeve i Gambonove i dalje svjedoče istjecanju fekalija u jamu kod Tehničke škole: Imamo zdrav razum i osjet njuha, ovo traje već dva mjeseca

foto čitatelj KAportala

Pitanja koje su stanari postavili KAportal je dostavio nadležnima, tvrtki Vodovod i kanalizacija. Kako su nam tek kratko odgovorili na upit, "izvođač je pristupio radovima kod Tehničke škole i do petka će sve biti sanirano".

KAportal je već pisao o jami kod Tehničke škole u Šancu iz koje neprestano cure fekalije no što se tamo događa sad se ponovo pitaju stanari Radićeve i Gambonove ulice koji se žale na smrad i ne baš lijepu sliku izlijevanja svega što već dođe u kanalizacijski sustav u šanac.

– U Vodovodu su i prije toga znali za ovaj problem, no nakon višetjednog zavlačenja tek ih je objava u medijima potakla da natjeraju izvođača na popravak. I zaista, početkom svibnja na tom su mjestu obavljeni neki radovi. Nakon toga mi smo i dalje osjetili smrad iz jame, ali uslijedio je period lošeg vremena i djelovalo je kao da se jama jednostavno ne prazni zbog kiše. Međutim, sada je na fotografijama vidljivo da popravak vjerojatno nije uspio: fekalije se i dalje izlijevaju u jamu, i to u dva “govnjiva potočića”, jednom iz pravca okna i jednom iz pravca kanalizacijske cijevi, piše nam Matija Alanović u ime stanara.

Kako kaže, s usporedbom nove i stare fotografije mogu se upitati što je zaista učinjeno.

– Dio stare kanalizacijske cijevi koji je na sebi imao otvor iz kojega su curile fekalije više ne postoji. Dio cijevi koji ulazi u okno je zatvoren, a drugi dio se ne vidi jer je zatrpan. Logično je pitanje kamo je ta cijev vodila da ju se moglo samo tako zatvoriti: ako je npr. vodila iz pravca škole u kolektor, kamo se sad slijeva kanalizacija iz škole? Je li moguće da je cijev samo naizgled zatvorena i da ustvari propušta fekalije u jamu, pita zabrinuti stanar.

Napominje da oni dakako nisu stručnjaci pa ne mogu napamet zaključivati što je točno učinjeno, ali da se vidi da u projektnoj dokumentaciji iz nekog razloga na tom mjestu nije ucrtana postojeća kanalizacija pa ne mogu biti potpuno sigurni ni u namjenu te cijevi.

– Ipak, imamo zdrav razum i osjet njuha, a ponašanje Vodovoda u vezi ovog problema vrijeđa i jedno i drugo. Nitko nas ne može uvjeriti da je dvomjesečno istjecanje fekalija u otvorenu jamu u središtu grada normalno ili sukladno propisu. Nitko nas ne može uvjeriti ni da je sa stajališta javnog zdravstva prihvatljivo da u centru grada u 2024. godini smrad iz iste jame zapuhuje prolaznike na ulici, stanare obližnjih zgrada ili učenike i djelatnike Tehničke škole, kaže još čitatelj s priličnom dozom ogorčenja a već daje i mogući odgovor.

– Vjerojatnije je ipak da će nam se po stoti put rastumačiti koja je čija uloga u projektu, i vjerojatno će opet ispasti da rješavanje ovog problema baš, eto, ne spada ni u čiju ulogu. Vjerojatno će opet biti riječi o značaju projekta koji je kompleksniji i od same izgradnje Karlovca te o brojnim ekološkim prednostima koje on donosi. Nama je, pak, nakon dva mjeseca jasno da nam, ako se fekalije smiju ispuštati direktno u zemlju, kanalizacija ni ne treba, zaključio je Alanović. 

Pitanja koje su stanari postavili KAportal je dostavio nadležnima, tvrtki Vodovod i kanalizacija. Kako su nam tek kratko odgovorili na upit, “izvođač je pristupio radovima kod Tehničke škole i do petka će sve biti sanirano”. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest