DIZAČE RUKU NE ZANIMA?

Visoki upravni sud ukinuo i četvrtu odluku Gradskog vijeća, Možemo!: Upozoravali smo na to, problem je u kadroviranju po stranačkom ključu!

Nismo čuli da su članovi vladajuće većine problematizirali neku nezakonitu odluku, ili ne znaju ili ih ne zanima jesu li zakonite, kaže Furač.

Visoki upravni sud u Rijeci svojom je presudom poništio je i četvrtu odluku karlovačkog Gradskog vijeća, na što je upozorila karlovačka podružnica stranke Možemo! Kako je danas na tiskovnoj konferenciji rekla saborska zastupnica Draženka Polović, Možemo! je u više navrata upozoravalo da HDZ-ova većina u Gradskom vijeću bezpogovorno diže ruke na odluke koje je pripremila pravna služba gradske uprava, a one sadrže nepravilnosti. 

Radi se, dodaje, o kršenju pravne legislative i da su upozoravali da se donose pravno neutemeljene odluke. No umjesto da se preispitaju, oni su to ignorirali. 

– Presudom od 29. travnja je zbog nezakonitosti ukinuta odluka o nerazvrstanim cestama. Sutra je na Gradskom vijeću nova odluka, ali da je ova prijašnja ukinuta u materijalima nema niti riječi, rekao je vijećnik Ivica Furač, inače kod Možemo! specijaliziran za ovaj posao preispitivanja gradskih odluka.

Rekao je da je Visoki upravni sud prije ukinuo i odluku o izmjenama postupka o provođenju izbora za mjesne odbore, te o ostvarivanju prava na naknadu novorođenog djeteta, pa i odluku o odobravanju postupka javne nabave linijskog prijevoza putnika.

– Ima ih još desetak koji čekaju na ocjenu zakonitosti. Na to ukazujemo, problem je u gradskoj upravi koja priprema prijedloge općih akata i dostavlja ih Gradskom vijeću. Mi argumentirano dokazujemo o nezakonitostima ali oni ih svejedno izglasavaju, rekao je Furač.

U dva slučaja se spominjao Karlovac i u nacionalnim medijima, a Furač kaže da je do sada bilo toga u malim općinama, ali evo događa se i u Karlovcu. Grad ima više pravnika, plaća pravne usluge i to se ne smije dopuštati, rekao je Furač. Napomenuo je i problem s ministarstvima koja bi trebala preispitivati zakonitosti odluka, ali očito oni to ne kontroliraju, iako su dužni. 

– Upozoravamo na nezakonitosti, ali nas se ne sluša i onda nam ostane samo da to proslijedimo Visokom upravnom sudu. Stalo nam je da živimo u uređenom sustavu u kojem se radi po zakonu. Nismo čuli da su članovi vladajuće većine problematizirali neku nezakonitu odluku, ili ne znaju, ili ih ne zanima jesu li zakonite, kaže Furač.

Problem leži, dodaje, ponajviše u zapošljavanju po stranačkom ključu, to je glavni razlog i problem koliko god gradonačelnik to negirao.

– Biraju se stranački kadrovi, a nadzorni odbori i upravna vijeća samo odluče ono što je već dogovorila vladajuća stranka. Kad je kod imenovanja bitna stranačka pripadnost a ne stručnost i radno iskustvo, onda to rezultira nesnalaženjem kod pisanja prijedloga odluka i onda dolazi do ukidanja, kaže Furač.

Polović se nadovezala da gradonačelnik često govori da je demokracija procedura, i slaže se s tim, pa i da je više od toga.

Zanimljivo da se ukidanjem odluka neće poništavati zakonitost onoga što je uslijedilo. Furač je pojasnio da se tako ne može reći da mjesni izbori nisu provedeni zakonito, jer je odluka ukinuta tek nakon izbora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest