Teška i zahtjevna godina za dugoreške vinogradare – količine grožđa prosječno manje za 20-30 posto, kvaliteta ipak solidna

Na dugoreškom području berbe grožđa mahom su obavljene, no i ovih
dana još poneki vinogradari dovršavaju prikupljanje ovogodišnjeg
uroda. Nažalost godina je bila prilično loša i mnogi se neće moći
pohvaliti izuzetnim urodom.

– Godina je bila izuzetno teška i vinogradari koji su napravili
zaštitu na vrijeme imali su solidnu berbu. Probleme su imali oni
koji imaju hibride, a ne plemenite sorte. Najviše problema bilo
je s crnim grožđem. Do bolesti je došlo još u vrijeme cavtnje, pa
je propalo gotovo 80 posto potencijalnog uroda. Uglavnom ove
godine trebalo je prskati gotovo nakon svake kiše, dakle tko nije
obavio zaštitu barem 10-tak puta imao je puno gubitaka. Što se
tiče kvalitete grožđa, graševine su dobre, kao i rane sorte poput
chardonnaya. Najviše se žale vinogradari koji nisu obavili
zaštitu, grožđe im nije ravnomjerno zorilo, a pola grozda je
sasušeno. Ukupne količine bit će prosječno manje za oko 20-30
posto, a kvaliteta samog budućeg vina bit će dobra, jer kiseline
su dobre, što je naj važnije. Postotak šećera, koji se može i
korigirati, je solidan. Stoga mogu reći da je u konačnici
kvaliteta zadovoljavajuća, no konačni proizvod sad je u rukama
svakog podrumara, kaže nam Vlado Grčić predsjednik dugoreške
Udruge vinara, vinograda i voćara.

Kao i svake godine i ove jeseni Udruga planira i edukacijski
izlet za članove, a ove godine ići će se u posjet vinogradarskom
području u Novom Vinodolskom. Izlet će biti odmah nakon
obilježavanja Vincekova.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest