Dugoreški Crveni križ i Grad pokrenuli projekt prijevoza starijih osoba i iz igre izbacili “lokalne šerife”

Ukupna vrijednost projekta je oko 95 tisuća pri čemu je Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku, putem natječaja osiguralo 65 tisuća kuna. Projekt se počeo provoditi početkom ove godine, prema natječaju trebao bi trajati do kraja listopada ove godine, no najvjerojatnije će biti i produžen, pojašnjeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su projekt predstavili zamjenica gradonačelnika Katarina Srakočić, ravnatelj Crvenog križa Mario Biršić te gradski djelatnici Dijana Jurčević i Mihael Dujam.

– Naše društvo radi na širokom području i uvidjeli smo da postoji velika potreba osoba starijih od 65 godina za ovakvom uslugom, stoga smo uz potporu Grada odlučili se javiti na natječaj.

Projekt se provodi na području Grada Duge Rese i susjednih općina Netretić, Generalski Stol, Bosiljevo i Barilović. Riječ je o starijim osobama koje su da bi stigle do grada bile prisiljene lokalnim šerifima plaćati skupe usluge prijevoza, jer je to do sada bio jedini način da dođu u Dugu Resu. Stoga smo im pokretanjem ovog projekta, izišli u susret i napravili raspored voženje. Prema popisu Centra za socijalnu skrb za sada je u potrebi osamdesetak osoba. Naš kombi u jednoj turi može prevesti osam osoba, a za sada obzirom da je ovo tek početak, prevozi po dvije, tri osobe, ali svakog dana dobivamo pozive novih korisnika. Iz svake općine se za sada kombi vozi dva puta mjesečno prema unaprijed dogovorenim terminima, polazak je u 7.30 a povratak iz Duge Rese u 12.30 sati – kazao je ravnatelj Mario Biršić dodajući kako financijska situacija korisnika nije bitna već potreba za prijevozom.

Korisnici ne moraju dolazi u središta svojih općina već je dovoljno da nazovu telefon Crvenog križa na broj

047/844-269 i unaprijed dogovore besplatan prijevoz. Najviše korisnika za sada, što je i normalno obzirom na veličinu općine i razbacanost sela i zaseoka, ima na području općine Barilović.

Dugoreški Crveni križ već ima dobru praksu na ovom području pomaganja starijim osobama, jer već godinama svako ljeto po prestanku školske godine, kad se ukinu autobusne linije, svojim vozilom prevozi ljude u potrebi na relacijama Mihalić Selo, Novaki prema Dugoj Resi i natrag. Ovim projektom uz potporu Ministarstva, sada je usluga besplatnog prijevoza dostupna i za sve susjedne općine.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest