Mostovi okruga Duga Resa: Obale Mrežnice spajaju četiri, a plan za budućnost je izgradnja još tri pješačka mosta

Duga Resa

Dugorešani su oduvijek emotivno vezani za rijeku Mrežnicu, no gdje je rijeka tu su i mostovi i neminovno, za njih vezani problemi. Problematiku dugoreških mostova detaljno je obradio nezavisni gradski vijećnik Jasmin Janko Sarvan. Svoja zapažanja nazvao je “Mostovi okruga Duga Resa”, kao asocijaciju na poznati film “Mostovi okruga Madison”.

– Prvi most, kod bivše Pamučne, koji nema ni ime, u katastrofalnom je stanju, ograda je nakrivljena, upitna je i njena zakonska visina, a dio ograde od nekoliko metara srušio se u Mrežnicu. Pitanje je kada će se srušiti i drugi dio, jer statika ograde je narušena. Kritiku upućujem i Hrvatskim vodama, jer ne održavaju ovo područje kod mosta. Drugi most, nazvat ću ga bolnički most, u puno je boljem stanju, ali zbog sigurnosti pješaka također mu nedostaje dio ograde. Most 3.bojne 2. gardijske brigade Gromovi, u nadležnosti je ŽUC-a koji je prošle godine za 115 tisuća kuna izvršio bojanje ograde i antikorozivnu zaštitu.

Taj most ima oštećenja nastala još u vrijeme Domovinskog rata koja ni danas nisu sanirana. Most u Belavićima izgrađen 2012. je u redu, ali pitam se što je s pontonskim mostom u Zvečaju za koji svaki put pred izbore krene priča o izgradnji novog, a sada se priča i o visećem mostu. Obzirom da ŽUC ove godine ima rekordnih 52 milijuna kuna u proračunu nadam se da će dio tog novca ipak biti utrošen u izgradnju novog, zaključio je vijećnik Sarvan te potaknuo temu o rekonstrukciji “babica” odnosno ostacima nekadašnjeg most kod Gornjeg mlina, uz potporu EU fondova.

Naime, već desetljećima postoji ideja da se na stare kamene babice instalira pješački most, a koji bi zasigurno pridonio i turističkoj atrakciji Mrežnice, ali i Duge Rese. Povezivanje visećim pješačkim mostom Donjeg i Gornjeg Mrzlog Polja, na lokaciji kod PTG-a povećalo bi kvalitetu života mještana, smatra Sarvan.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je kako se ne želi vraćati unatrag, jer svima je poznato kako je Grad Duga Resa u vlasništvo dobio dva neodražavana i nepregledana mosta.

– Kroz projekt aglomeracije ići će kompletna sanacija Inzla i kanalizacije te sanacija kolničkog dijela mosta, a jasno prije toga treba sanirati ograde. Čim smo dobili mostove obojili smo ih, a prošle godine obojan je i gornji most, ali na njemu se još vide tragovi rata i zato ćemo ponovno urgirati kod ŽUC-a da saniraju taj most kao i nogostup koji je u strašno lošem stanju. Što se tiče pontonca u Zvečaju, postupit ćemo kao dobar susjed. Na posljednjem sastanku dogovoreno je, ukoliko vrijednost mosta bude do 10 milijuna kuna, sve će snositi ŽUC, a ukoliko trošak bude veći, uključit će se općina Generalski Stol i Grad Duga Resa. Projektanti su počeli raditi na malom pješačkom mostu koji će povezivati park dr. Tuđmana i Inzl, a odveli smo ih i na još dvije lokacije, gdje bi se trebali raditi pješački mostovi. Jedna od njih je Donje Mrzlo Polje, no malo je problematična lokacija, a imamo i problem vlasništva te pitanje sigurnosti vezano uz željezničku prugu, kazao je gradonačelnik Boljar te pojasnio kako do sada nije bilo natječaja za povlačenje sredstava iz EU fondova kojima bi se uredio pješački most na starim babicama već je 50 tisuća kuna povučeno od Ministarstva kulture za istraživačke radove i projekt sanacije treće nenaseljene dilatacije Gornjeg mlina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest