Analiza i detaljni rezultati izbora u Dugoj Resi: Pogledajte kako se glasovalo u vašem susjedstvu i tko su novi vijećnici

protivnika, Zadrovićkin Trg hrvatskih mučenika sa 160 glasa naspram njezinih 99, a još premoćnije je dobio susjedne Staru cestu i Trešnjevku. Vilovića su u njegovom dvorištu, Dornjem Mrzlom Polju, dobili i Zadrovićka i Boljar, dok on može biti zadovoljan rezultatom od 50 glasova (naspram Zadrovićkinih 143 i Boljarovih 203) u OŠ Vladimir Nazor te u Starim Selima, gdje je osvojio 58 glasova (Zadrovićka 105, Boljar 121).

Boljar je također premoćno dobio svoje biračko mjesto u Športskom domu u Jelačićevoj, gdje je sa 135 glasova za 50 glasova bio bolji od svih ostalih kandidata zajedno.

HDZ je zadržao svoje stare utvrde, na njihovu žalost radi se o manjim biračkim mjestima, Petrakovom Brdu, Belajskoj Vinici, Mihalić Selu, Mrežničkim Novakima i Zvečaju. Ono koje spada u red većih biračkih mjesta, a koje je dobio HDZ, jest Gornje Mrzlo Polje u kojemu je značajni izborni rezultat ostvario HNS-ov Ivica Radočaj s osvojena 63 glasa (naspram HDZ-ovih 80), no između se ugurao Boljar sa 69 glasova.

Boljaru lakše sastaviti Vijeće

Generalno gledajući, dvoje najjačih kandidata, Tomislav Boljar i Dijana Zadrović, na svim izbornim mjestima dijele prva dva mjesta. Zbirno gledajući, Boljar je osvojio 2220 glasova, odnosno 754 glasova više od Dijane Zadrović. Da bi ga ona ugrozila u drugom krugu HDZ će morati animirati sve svoje birače, glasače koji sada nisu izlazili, te eventualno pridobiti veći dio onih koji su u prvom krugu glasovali za treću opciju, kao i na neki način “odgovoriti” Boljarove birače od glasovanja za njega. HDZ će, dakle, imati puno posla.

U Vijeću im je situacija nešto bolja, ali ipak se čini da bi i tu Boljar mogao voditi glavnu riječ. Osvojili su jednaki broj mandata, po šest, no HSS može računati na još dva mandata od partnera na ovim izborima SDP-a. Sigurno neće imati Vilovićev mandat, odnosno na njega može računati samo HDZ, pa onda još ostaju Marko Benić iz AUZ-a te Zlatko Matičić iz Živog zida. Od njih dvojice Boljar bi na svoju stranu morao pridobiti jednoga za sastavljanje Vijeća, a HDZ-u bi trebala podrška obojice, što će ipak biti teže ostvariti, no ne i nemoguće.

Pobjedniku jači legitimitet

Što se tiče stanja u Gradskom vijeću, tu bi se, ako ne bude ranijih iznenađenja, karte mogle posložiti nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika/cu, jer će pobjednik na svojoj strani objektivno imati jači legitimitet za sastavljanje Vijeća od gubitnika, ma tko to bio.

Sastav Vijeća u ovom trenutku izgleda ovako:

1. HDZ: Dijana Zadrović, Zlatko Grčić, Vjekoslav Tutek, Marijo Popovački, Matija Katić, Ljiljana Galić (u slučaju odlaska Dijane Zadrović i Zlatka Grčića u izvršnu vlast, sljedeći na listi su Zdravko Kirinčić i Josip Marko Butina)

2. HSS: Tomislav Boljar, Miroslav Furdek, Mijo Ivanić, Ivana Livojević, Anđelko Grman, Branko Primužak (u slučaju odlaska Tomislava Boljara i Miroslava Furdeka u izvršnu vlast, sljedeći na listi su Borna Grgurić i Danijela Salopek)

3. SDP: Bruno Kurelić, Katarina Srakočić (u slučaju odlaska Katarine Srakočić u izvršnu vlast, sljedeći na listi je Ivan Moguš)

4. Živi zid: Zlatko Matičić

5. Nezavisni Zoran Vilović

6. AUZ: Marko Benić

Detaljan pregled glasovanja po biračkim mjestima možete pogledati na službenim internetskim stranicma Grada Duge Rese.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest