Novinarska Sekcija HZSN Karlovac pokrenula inicijativu za imenovanje dugoreškog stadiona imenom Željka Perušića

Karlovačka Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) pokrenula je inicijativu da se Gradski stadion u Dugoj Resi nazove po nedavno preminulom dugoreškom nogometašu Željku Perušiću i prijedlog za spomenutim imenovanjem uputit će Gradu Dugoj Resi kao vlasniku stadiona. U ime Sekcije HZSN Karlovac prijedlog potpisuje predsjednik Gordan Tomičić.

Željko Perušić rođen je 23. ožujka 1936. godine u Dugoj Resi i bio je jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Iz rodnog grada prešao je u zagrebački Dinamo 1956. godine i u modrom dresu odigrao 293 utakmice, a 1959. godine debitirao je za reprezentaciju Jugoslavije. U izboru lista ‘Sportskih novosti’ 1960. godine proglašen je najboljim igračem Prve savezne lige, a iste godine je u izboru za najboljeg sportaša godine zauzeo 2. mjesto (iza košarkaša Radivoja Koraća). Godine 1963. bio je drugoplasirani u izboru za najboljeg nogometaša Jugoslavije. Kakav je Perušić bio nogometaš, najbolje svjedoči izjava legendarnog igrača Dinama Milana Antolkovića, koji je, kada je Dinamo u Kupu velesajamskih gradova u sezoni 1960/61. igrao protiv Barcelone, izjavio: “Barcelona ima 11 zvijezda, a mi samo jednu – Perušića”. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 27 utakmica, na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine osvojio je zlatnu, a iste godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj srebrnu medalju. U ljeto 1964. godine otišao je u Bundesligu i godinu kasnije potpisao za München 1860, za koji je odigrao 144 utakmice, a u sezoni 1965/66. sa ‘zehcigerima’ je postao prvak Njemačke, što je prvi i jedini naslov prvaka tog minhenskog kluba u njegovoj povijesti. U toj sezoni odigrao je sve 34 prvenstvene utakmice, 11 puta je bio u momčadi kola, a izabran je i u momčad godine, uz bok s velikim Franzom Beckenbauerom. Tri je puta izabran za najboljeg stranca Bundeslige. U dresu Münchena 1860 igrao je do 1970., a potom za švicarski St. Gallen do 1974., kada je, s 38 godina, završio igračku karijeru.

Kolega sportski novinar Anton Samovojska napisao je: “Premda je bio velikan, on u povijesti hrvatskog nogometa nikad nije dobio mjesto i počasti koje je zavrijedio. Što je nevjerojatno. No, srećom, nikada nije kasno za ispravljanje nepravdi. Takav čovjek, takav nogometaš, zavrijedio je sva odlikovanja.”

Vođeni činjenicom da je Željko Perušić bio velikan hrvatskog nogometa, a da nikad nije dobio počasti koje zaslužuje, odlučili smo se za ovu inicijativu, čvrsto vjerujući da će je Grad Duga Resa prihvatiti i imenovanjem gradskog stadiona njegovim imenom odati počast svom velikom sugrađaninu, koji je prošlog tjedna preminuo u St. Gallenu u 82. godini života.

Potporu ovoj inicijativi karlovačke Sekcije Hrvatskog zbora sportskih novinara dala je središnjica HZSN-a iz Zagreba, Zajednica športova Karlovačke županije, Sportska zajednica Duga Resa i Nogometni savez Karlovačke županije.

Karlovačka sekcija HZSN-a u narednim će danima Gradu Dugoj Resi uputiti i službeni prijedlog o imenovanju stadiona imenom Željka Perušića.”

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest