Najbolji kontinentalni kamp u Hrvatskoj “Slapić” dosegao maksimalni kapacitet – sad grade bazen i rade na kvaliteti

Bistra i čista rijeka Mrežnica koju krasi niz slapova, lokacija je na kojoj je prije punih 14 godina u Mrežničkom Brigu niknuo, a danas je poznat brojnim turistima iz gotovo svih europskih zemalja, Kamp Slapić. Idealno odmorište u autokampu godišnje pronalazi oko 20 tisuća turista, a gotovo 95 posto gostiju dolazi iz inozemstva, najviše iz Nizozemske, Njemačke, Austrije, Belgije, Velike Britanije te skandinavskih zemalja, ali ima ih i iz cijelog svijeta. Zahvaljujući velikom angažmanu cijele obitelji Mataković, Kamp Slapić do sada je osvojio čitav niz prestižnih nagrada, među kojima i Croatia’s Best Campsite 2010 – 2015, Top kamping od Camping.Infoa, a proglašeni su i najboljim malim kampom u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Samu ideju o osnutku kampa pokrenuo je sada već davne 2002. godine Drago Mataković, koji je još tada uvidio kako turizam na kontinentu može biti atraktivan.

Svake godine od početka unapređujemo i razvijamo kamp. Tako sada imamo 100 smještajnih jedinica u koje se može smjestiti do 300 osoba. Smatram da smo postigli maksimalni kapacitet, a daljnji planovi su podizanje kvalitete usluge kako bismo dobili i petu zvjezdicu. Za to nam uz niz drugih detalja, a jedna od svakako najvećih investicija je uređenje bazena – kaže Drago Mataković, a sin Ivan pojašnjava kako im ova sezona nije baš najbolje krenula, ali ljeto je tek počelo.

– Nažalost, ove godine sezona nam nije dobro krenula, zapravo sve do 2014. svake godine smo rasli i bilježili porast broja gostiju, a onda nas je te godine pogodilo nekoliko velikih poplava koja su nam napravile velike štete, odnosile puteve i stazice, te uništavale ostalu opremu. Uz sve, toliko je teren bio nakvašen i mokar da je bilo nemoguće koristiti ga. Sve štete sami smo sanirali, te uložili u postavljanje popločenja kako bismo spriječili eroziju tla, ukoliko ponovno dođe do tako loših vremenskih prilika – navodi Ivan.

U Kampu se godinama vodi briga o zaštiti okoliša, tako se smeće već godina prikuplja odvojeno, topla voda zagrijava se sunčevim kolektorima, a sanitarni čvorovi uređeni su po najvišim standardima. Među ostalim obvezama, Ivan Mataković zadužen je i za marketing, stoga kaže kako je njihovo ciljano tržište Zapadna Europa, stoga promidžbu rade s agencijama na tim tržištima te odlaze na kamping sajmove, naravno kad stignu, jer posla u kampu, iako su uključeni svi članovi obitelji Mataković ima na pretek.

Ono što bi svakako pomoglo još boljem poslovanju kampa je promidžba u koju bi se trebale uključiti Turističke zajednice koje bi osmišljavanjem novih programa skrenule tisuće turista koji prolaze kroz Karlovac na putu prema moru. Jedna od ideja, koju je istaknuo i ministar turizma Anton Kliman prilikom današnjeg posjeta Kampu Slapić, je i suradnja turističkih kontinentalnih zajednica s onima na moru, no izgleda da se na ovom području još uvijek radi premalo malo, odnosno, ništa.

– Ministarstvo će uskoro raspisati natječaj na kojem bi obitelj Mataković, ukoliko naprave dobar projekt, mogla povući sredstva za uređenje plaže i kupališta u kampu. Kamp izgleda jako lijepo, kvalitetno je uređen, o čemu svjedoče i brojne nagrade, no smatram da bi kvalitetu još mogli nadopuniti uređenjem plaže, kupališta, postavljanjem mostića i sličnim sadržajima – kazao je Kliman kojeg su uz domaćine pozdravili i Tomislav Boljar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika, voditelj TZ-a Duge Rese Ivica Mamić te pročelnik Mladen Rakočević.

Prosječno, gosti u kampu ostaju oko tri noći, a naravno, bilo bi puno bolje kad bi se gosti zadržavali i dulje, no za to su također potrebni i dodatni sadržaji. Za one turiste koji ostaju duže pa pritom posjećuju i hrvatsku metropolu Zagreb, Kamp Slapić je uspio s HŽ-om dogovoriti 40 posto popusta na karte. Prije dvije godine, zahvaljujući suradnji Grada Duge Rese i HŽ-a, u Belavićima je preuređena i postojeća željeznička stanica.

U predsezoni i početkom sezone najčešći posjetitelji su umirovljenici, a kasnije najbrojniji gosti su obitelji s djecom. Na jesen kad malo zahladi i gužve se smanje, u kamp se ponovno vraćaju turisti starije životne dobi. Mnogi od njih nakon boravka u kampu nastavljaju put prema moru, no neki ostaju gotovo cijeli godišnji odmor. Bračni par Maria i Jakob Debruin iz Nizozemske jedni su od onih koji se na obale Mrežnice vraćaju već sedam godina.

– Jako nam se sviđa ovdje, priroda je prekrasna, ljudi su svi jako ljubazni, a nije ni preskupo. Za kamp smo doznali iz kamping vodiča. Desetljećima kampirano i obišli smo brojne kampove, ali ovdje nam je najljepše, pa smo prošle godine doveli i naše prijatelje, a vjerujem da se vidimo i dogodine – ispričali su nam Maria i Jakob Debruin.

Prošle godine obitelj Mataković napravila je ponovno veliku investiciju vrijednu oko 100 tisuća eura, a projekt je, kao i mnoge do sada, s oko 10 posto vrijednosti pripomoglo i Ministarstvo turizma. U Kampu Slapić instalirane su četiri prekrasne mobilne kućice, koje su za ovaj mjesec već unaprijed rezervirane. To dovoljno govori kako su mobilne kućice odlična nadopuna postojećim smještajnim kapacitetima, a osobito su pogodne za obitelji s djecom, jer su opremljene svom potrebnom opremom i klimatizirane.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest