Država odlučila da Duga Resa mora preuzeti brigu o Jozefinskoj i Jelačićevoj, a ŽUC joj “uvalio” neodržavane prometnice

Dugotrajno sporenje između Grada Duge Rese i Županijske uprave za ceste Karlovac, završilo je. Grad je po sili zakona morao preuzeti nadležnost nad cestama kroz Jozefinsku i Jelačićevu ulicu, jer odluke ministarstva su obvezujuće. No, kako je rečeno na jučerašnjoj sjednici Vijeća, borba Grada ipak nije bila uzaludna, obzirom da je kod preuzimanja priložen i elaborat IGH u kojem je utvrđeno stvarno, odnosno loše stanje, u kojem se ceste preuzimaju.

Iako je još kod utvrđivanja dnevnog reda vijećnik Ivica Radočaj(HNS) predložio brisanje ove točke dnevnog reda, to nije prihvaćeno, ali su se kasnije tijekom rasprave vijećnici, Rubinka Mihalić i Mijo Ivanić, oboje HSS, počeli pitati zašto zapravo trebaju glasati za nešto što bez obzira na odluku ne mogu promijeniti i što je država napravivši prekategorizaciju bez savjetovanja s lokalnim upravama, odredila unaprijed.

– Ništa novo nisam čuo danas, što već nije bilo rečeno, osim vezano za nalaz IGH kod preuzimanja. Morali smo glasati onda, kao što to moramo sada. Ceste su gradske, inspekcije će doći, troškovi 32 milijuna kuna, Grad će završiti u stečaju, jer se nesposobna vlast u proteklim godinama nije uspjela izboriti da se te županijske ceste poprave, dovela nas je do ovakve situacije – oštro je kazao vijećnik Radočaj.

Službeno, odluka kojom se poništava prethodno donesena odluka o nepreuzimanju ovih cesta, nije prošla, odnosno za nju je glasalo samo šest vijećnika, ali kako su tri vijećnika bila protiv i tri suzdržana, predsjednik Vijeća Zlatko Grčić(HDZ) zaključio je da je odluka primljena na znanje. Grad će pokušati tražiti novu kategorizaciju kad bude izabrana nova Vlada, a to će zasigurno potrajati.

Ceste su od lipnja gradske, a to znači da Grad mora brinuti za njihovo održavanje, krpanje udarnih rupa, asfaltiranje, bojanje zebri, održavanje semafora. Vijećnica Mihalić predložila je stoga da se građanima ponovno omogući parkiranje na nogostupima, odnosno veći broj parkirališnih mjesta, a vijećnik Boško Milanković(HDZ) izrazio je zabrinutost oko financiranja cesta.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Tomislav Boljar naglasio je da su se neke stvari vezano za razgovore s ŽUC-om pomakle s mrtve točke, te da vjeruje kako će ŽUC koliko mu budu omogućila sredstva pokrpati ceste koje ostaju u njihovoj nadležnosti, a neke su stvari već obavili.

Marko Benić(AUZ) zaključio je kako bi te dogovore ipak trebalo staviti na “papir”, jer slična obećanja dana su i za uređenje ceste kroz Varoš, a zapravo je asfaltirano samo sto metara, a dana obećanja na kraju su zaboravljena.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest