Obnovljeni park dat će Dugoj Resi novu vizuru vrijednu tri milijuna eura – premostit će Mrežnicu i urediti Inzl

U najvećem dugoreškom Parku dr. Franje Tuđmana danas su i službeno, uz prigodno okupljanje svih koji rade na realizaciji ovog projekta, započeli radovi na njegovu uređenju. U prostorijama Udruženja obrtnika obnašatelj dužnosti gradonačelnika Tomislav Boljar i gradski pročelnik Mladen Rakočević okupljenima su na prezentaciji ukratko predstavili projekt.

–  Sada već davne 2007. godine započeli smo ovaj projekt, kojeg je osmislio arhitekt Robert Duić, a tek četiri godine kasnije dobili smo lokacijsku dozvolu. Potom smo se godinama borili sa sređivanjem zemljišnih čestica i skidanjem plombi obitelji Petrak. Građevinsku dozvolu dobili smo 2015. godine, no kako smo se javili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja morali smo opet čekati na njihovu odluku. Uspjeli smo dobili 100 tisuća kuna potpore za ovaj projekt koji je ukupno vrijedan 2,8 milijuna kuna, a radove će izvesti, na javnom natječaju najpovoljniji ponuđač, Niskogradnja iz Karlovca – istaknuo je pročelnik Rakočević te pojasnio kako će se u ovoj prvoj fazi izgraditi amfiteatar, dječje igralište i šetnice te postaviti rasvjeta u Parku. 

Građevinski dio radova bit će završen do kraja ove godine, no zbog asfalterskih radova, plan je da projekt bude kompletno završen na proljeće, a tada će na ovom prostoru krenuti i održavanje različitih kulturnih manifestacija. Amfiteatar će imati oko 300 sjedećih mjesta, ali će ih za potrebe raznih manifestacija biti moguće i udvostručiti. Iako je prva faza uređenja Parka tek počela, u Gradu su osmislili i drugi dio uređenja ovog prostora ukupne veličine oko 4 hektara, a konačni cilj uz uređenje parka je stvoriti jedan novi vizualni identitet Duge Rese.

Naša je ideja da sve postojeće benefite koje imamo od rijeke Mrežnice do Kasara, Inzla, Parka kao povijesnih cjelina iskoristimo i stavimo u funkciju. Prijavili smo se na natječaj za projektnu dokumentaciju za drugu fazu uređenja parka, u vrijednosti 1,7 milijuna kuna kod Ministarstva regionalnog razvoja, a cilj nam je izgradnja kulturno- multimedijalnog centra Miroslav Šutej, sanacija starog dijela parka, šetnica i vodoskoka, te sanacija prostora u kojem su sad izviđači – naglasio je Tomislav Boljar obnašatelj dužnosti gradonačelnika te dodao kako je riječ o vrlo velikim ulaganjima, koja se procjenjuju na oko tri milijuna eura, jer je tu uključena i izgradnja nove zgrade uz preseljenje dugoreške knjižnice, stoga će realizacija ove druge faze potrajati nekoliko godina.

Govoreći o budućnosti, Boljar je također najavio i nove projekte koji će biti vrlo brzo vidljivi. Tako idući tjedan počinje uređenje šetnice u Tušmeru, zatim uređenje središta Duge Rese, a već u ponedjeljak se potpisuje ugovor za sanaciju Sportskog doma Antun Tova Stipančić.

KAportal.hr  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest