Plaće u dugoreškom Komunalnom na tapeti vijećnika – nekima zasmetao prosječni “bruto” od 5.778 do 17.868 kuna

Dugoreško Komunalno poduzeće našlo se u unakrsnoj vatri gradskih vijećnika i to prilikom usvajanja Plana gradnje vodnih građevina za 2017. godinu, a zaiskrilo je oko plaća i sporosti u izvođenju plaćenih priključaka.

– Podržavam plan gradnje, ali ove kapitalne pomoći nemaju smisla i ako je moguće treba ih izbaciti sve dok Komunalno ne pokaže vlastiti angažman i želju za rješavanjem svojih financija i racionalizacijom poslovanja. Plaće, navedene u izvješću o poslovanju za 2015. godinu, po meni su doista previsoke.

Nevjerojatno je da 11 nekvalificiranih radnika imaju prosječnu bruto plaću od 5.778 kuna, VKV – KV radnici 8.177 kuna, čak 17 zaposlenika sa SSS-om imaju 7.250 kuna, dok je prosječna mjesečna bruto plača za četvero zaposlenih s višom spremom 15.250 kuna. Troje zaposlenih s visokim obrazovanjem imaju bruto plaće od čak 17.868 kuna, a mi im dajemo iz Proračuna novac građana. Odbacimo ovu kapitalnu pomoć, kazao je potpredsjednik Vijeća Ivica Radočaj (HNS). 

Nezavisna Paulina Čavlović ispričala je kako je dio mještana u Belavićima nezadovoljan i razočaran, jer nemaju informacije kada će dobiti kanalizaciju, a kad su zatražili da im se isprazne septičke jame, rečeno im je da plate priključak pa će im septičke biti ispumpane besplatno. Mijo Ivanić (HSS) ukazao je na dugi rok izvođenja priključaka, ustvrdivši kako ljudi plate priključak i onda godinu dana moraju čekati da se obavi posao koji se može napraviti za nekoliko sati.

– Ova kapitalna pomoć je u sklopu potpisanog projekta s Hrvatskim vodama u iznosu od 1,7 milijuna kuna i mi je moramo planirati, a ovo Vijeće ili drugo Vijeće, će donijeti odluku hoće li ta pomoć i biti isplaćena, to se dakle drugom odlukom, u rebalansu, može promijeniti. Vezano za kanalizaciju Belavići, upravo ovaj dio reprograma Komunalnog i oslobađanja sredstva Grada prema aglomeraciji, omogućit će da se može krenuti sredstvima Hrvatskih voda i graditi kanalizaciju za izdvojena naselja, pri čemu bi grad sufinancirao 20 posto. Takav projekt napravit ćemo za 17 izdvojenih kuća na Trešnjevci, a lobirat ćemo i za druga naselja, objasnio je gradonačelnik Tomislav Boljar.

Nova direktorica Komunalnog Josipa Škrtić Pucarević odgovorila je kako priključke nastoje izvoditi u što je moguće primjerenijim rokovima, ali kako imaju odvojene radne grupe za vodu i za odvodnju, a jedne strojeve, s izvođenjem priključaka se kasni.

– Imamo ograničenja kadrovska i u strojnoj mehanizaciji, što je razlog da ne možemo priključke napraviti u roku od 8 dana od plaćanja. Uložit ćemo dodatne napore da popravimo ovu situaciju, obećala je direktorica Pucarević.

Valja istaknuti da su plaće u Komunalnom prije pola godine zbog financijskih problema smanjene svim zaposlenicima za 5 posto. No, usporedbe radi, visoko obrazovani kadar u Komunalnom prema navedenim podacima ima bruto plaće u rangu sa zamjenikom gradonačelnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest