Zdenko Barjaković priprema “najkarlovačkiju” izložbu fotografija o Karlovcu i Karlovčanima

Karlovčanin Zdenko Barjaković, karlovačkoj javnosti poznat kao vlasnik studija za promidžbu i grafički dizajn, autor je zanimljivog projekta – “najkarlovačkije” izložbe koja će uz prigodan program javnosti biti predstavljena 9. srpnja u 21 sat, na otvorenom, u gradskom perivoju (kod spomenika), odnosno šetalištu Dr. Franje Tuđmana. Naime, radi se o projektu kojega su podržali Grad Karlovac te kompanija Heineken Hrvatska kroz svoj donacijski natječaj “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku Županiju”.

Izložba nosi simboličan naslov “Naših 60 godina”. Namijenjena je od Karlovčanina za Karlovčane. Opus je razdoblje od 60 godina – od 13. srpnja 1955. do 13. srpnja 2015. godine. Prostor izložbe, odnosno konstrukcija, obuhvatit će površinu od cca 300 kvadrata, na kojoj će biti prikazano oko 1000 fotografija te veliki LED ekran za prikazivanje filmova. To bi mogla biti najveća scenografija i izložba na otvorenom ikada održana u gradu Karlovcu. Fotografije su iz osobnih zbirki i albuma autoru ustupili brojni Karlovčani te fotografi i reporteri iz Karlovca i s portala KAfotka.

Cilj izložbe je da autor kroz film i fotografiju javnosti prikaže najznačajnije događaje iz povijesti grada u posljednjih 60 godina. Namijenjen je i posvećen svim građanima Karlovca, bez razlike na starosnu dob. Mlađima da se upoznaju kako su ne tako davno živjeli, radili i družili se njihovi roditelji, bake i djedovi. Starijim Karlovčanima je to, pak, prilika da se podsjete na mnoge događaje i osobe s kojima su se družili, radili i zabavljali…

Zdenko Barjaković je rođen 13 srpnja, na datum koji se obilježava kao dan osnutka grada Karlovca – rođendan grada (na sreću ne i 1579 godine) pa je taj projekt uvršteni u program obilježavanja Dana grada Karlovca. Čitav svoj život proveo je u njemu. Do sada je imao tri samostalne izložbe plakata i grafičkog dizajna te je i autor mnogobrojnih scenografija, plakata, filmskih dokumentarnih radova. Dugogodišnji je sudionik likovne kolonije ZILIK, a 30 godina radi scenografije i vizuale za Dane piva u Karlovcu.

– Kao rođeni Karlovčanin želim zaokružiti i svoju profesionalnu djelatnost ovom multimedijalnom izložbom fotografija i video materijala. Tu su uključeni mnogi događaji iz društvenog života građana i našega grada: politika, stvaralaštvo, izgradnja, sport, kultura, umjetnost, zabava, proizvodnja i industrija, vjera, obitelj, druženje i sve ono što čini život u jednom gradu. Kako bi se izložba što više približila građanima odlučio sam je postaviti na otvorenom prostoru koji zbog svog položaja ima vizualni i fizički pristup sa svih strana, a uočljiv je i iz velike udaljenost. Biti će to ujedno i hommage na mnoge naše sugrađane kojih odavno nema među nama ali su zasigurno stvorili i izgradili nešto što nam je i danas značajno – kaže Zdenko Barjaković.

Autor poziva sve građane i građanke Karlovca, udruge, firme i obrte te profesionalne i fotografe amatere i fotoreportere da pošalju fotografije za izložbu vezane uz život u Karlovcu na e-mail: ab.studio.design.barjakovic@ka.t-com.hr ili se jave na mobitel 098/247-924 (Zdenko Barjaković), a mogu i osobno donijeti materijal u AB studio, Luščić 19 Karlovac, još samo do 1. srpnja.

Ovo bi mogla biti najveća slična dokumentarna izložba ikad dosad održana u Karlovcu posvećena Karlovčankama i Karlovčanima, i s najvećom scenskom postavom. Za pretpostaviti je da bi mogla izazvati veliki interes građana te da će je mnogi doći razgledati kroz mjesec dana koliko će biti dostupna. Za očekivati je stoga da će “najkarlovačkija” izložba od Karlovčana za Karlovčane pobuditi mnoge lijepe uspomene i emocije, a iza sebe ostaviti bogatu filmsku i fotografsku dokumentaciju za buduće generacije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest