Planinari iz Karlovca i Duge Rese na Mosoru obilježili Dan hrvatskih planinara

Pogled s Mosora na Split

Karlovački planinari iz PD Dubovac te njihovi dugoreški kolege iz PD Vinica bili su na izletu na Mosoru gdje je obilježen Dan hrvatskih planinara. Kako nam je ispričao Damir Cazin, u Split su išli vlakom te nakon osomosatne vožnje vlakom krenuli put planinarskog doma “Umberto Girometta” na Mosoru.

– Po dolasku na livadu Ljuvač pod planinarskim domom podigli smo šatora, naše domove iduća tri dana. Nakon podizanja šatora usljedio je odmor, te razgledavanje i uživanje u ljepotama Mosora. U 16 sati nas je dočekao zajednički ručak (planinarski grah i manistra na pome), u 18 sati je usljedilo otvaranje manifestacije, pozdravne riječi domaćina i predstavnika HPS-a te prigodni program i nastavilo se planinarskom noći uz glazbu uživo do dugo u noć, priča ovaj predani planinar.

Sljedeći dan Karlovčane je čekala tura: Planinarski. dom – Veliki Kabal – Vickov stup – Ljubljan – Planinarska kuća Lugarnica – Planinarski dom.

– Srednje teška planinarska tura koja kreće preko Šipačke drage na Veliki Kabal (1339 m n/v) na kojem se nalazi veliki križ. Vrh Veliki Kabal je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Od Velikog Kabla grebenskom stazom se za 45 minuta stiže do Vickovog stupa (1325 m n/v) na kojem se nalazi planinarsko sklonište. S vrha se pruža pogled na sve najviše mosorske vrhove, otoke kao i na dalmatinske planine, Biokovo, Kamešnicu, Dinaru i Svilaju. Staza dalje vodi do vrha Ljubljan (1262 m n/v).

Vrh Ljubljan je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. S Ljubljana se staza spušta prema planinarskoj kući Lugarnica. S Lugarnice se pruža lijep vidik na Split, dalmatinske otoke i planinu Kozjak. Od Lugarnice prema planinarskom domu vodi staza preko napuštenih Vickovih staja, dodaju planinari.

Po povratku s ture usljedio je ručak i zabava uz planinarska sportska natjecanja, ukojima su članovu HPD Vinica i PD Dubovac osvojili tri prva mjesta u raznim disciplinama. Druženje se također kao i dan ranije, nastavilo do dugo u noć. Prije povratka kući obišli su Split te se okupali na Bačvicama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest