Za 18. rođendan Festival folklora u najneizvjesnijoj situaciji do sad – financijska konstrukcija još nije zatvorena, a stiže 180 folkloraša

– Trudom članova FA Matija Gubec nadoknađujemo puno toga, novac pogotovo. Teško je, ali nadamo se da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju jer čekamo odgovore još nekih firmi. Recesija se odrazila na sve festivale, pa i naš, ali kvaliteta grupa koje nam dolaze je na izuzeto visokoj razini i vjerujem da će publika, zbog koje sve to i radimo, biti zadovoljna, kazao je direktor Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer, najavljujući ovogodišnji, 18. Festival, inače najdugovječniji hrvatski pod pokroviteljstvom CIOFF-a.

Trajat će od 5. do 11. srpnja, ugostiti 180 folkloraša u pet grupa: dvije iz SAD-a: iz Utaha i Havaja, te po jednu iz Bugarske, Slovačke i Makedonije, a domaćin će im biti izvršni organizator Festivala FA Matija Gubec. Sve su to, po riječima tajnice Festivala Kristine Medarić, vrhunske grupe koje su izabrane među 316 prijavljenih!

– Vrlo je teško izabrati samo pet inozemnih i mogli bismo organizirati i festival s većim brojem sudionika, ali zbog smještajnih, a pogotovo financijskih mogućnosti, to si ne možemo dozvoliti. Organizator mora osigurati smještaj, prehranu, transport i džeparac od minimalno tri eura dnevno po sudioniku, a to su ogromni troškovi, koji nose 80 posto budžeta, pojasnila je Medarić.

Za organizaciju Festivala, s troškovima “skresanim” do krajnosti, potrebno je 210.000 kuna, odnosno, 350 do 400.000 kada bi se i donacije poput hrane preračunale u novac. Za zatvaranje ovogodišnje financijske konstrukcije nedostaje 30.000 kuna.

– Možda ne izgleda puno, ali za nas je to ogroman novac! Pokazali smo u proteklih 17 godina da znamo i možemo, da rješavamo probleme na koje nailazimo, ali kad dođete do zida…, rekao je Štajcer.

–  Mi ćemo “iskrvariti” da to izguramo, ali ako Festival nije interes Karlovca, ne moramo ga organizirati, dodala je Medarić.

Odgovarajući na pitanje što je Festival donio Karlovcu i Hrvatskoj, Štajcer je kazao da je uvrstio i našu zemlju u svjetski kalendar ovakvih festivala, uvrstio se u vrh cijenjenih festivala u Europi, te doprinio očuvanju tradicijske kulture.

– Država tradicijsku kulturu mora strateški štititi, što u ovom trenutku ne čini! Umjesto da nam plaća što je prenosimo s koljena na koljeno, mi moramo, primjerice, plaćati ZAMP-u za nastupe, ilustrirao je Štajcer.

Ti će nastupi ovaj put biti u Dugoj Resi, Ogulinu i Ozlju, te, naravno, Karlovcu. Tradicionalno otvorenje Festivala je u nedjelju, 5. srpnja, u 20.30 sati u Šancu, dok će zatvaranje, kao i lani, biti u ŠSD Mladost, 11. srpnja, također u  20.30 sati. U međuvremenu će Karlovčani moći uživati u svakodnevnim nastupima skupina ispred Zorin doma.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest