ZNATNA POMOĆ

Karlovačka županija osigurala novac za pet specijalizacija – dugoreški Dom zdravlja dobio specijalizaciju za liječnika obiteljske medicine

Specijalizacija za liječnika obiteljske medicine traje četiri godine, a za jednu specijalizaciju potrebno je oko milijun kuna

Karlovačka županija prvi puta do sada, u planu za 2021. godinu, osigurala je milijun kuna iz vlastitih sredstava za financiranje pet specijalizacija u zdravstvu. Riječ je o tri specijalizacije za obiteljsku medicinu za potrebe Doma zdravlja Karlovac, Duga Resa i Vojnić, zatim jedna specijalizacija za ginekologiju za potrebe Doma zdravlja Ogulin te jedna  specijalizacija za epidemiologa za potrebe Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. 

S ciljem kvalitetnog usavršavanja liječnika te zadržavanja istih na području Karlovačke županije, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, danas je na tiskovnoj konferenciji ispred Doma zdravlja Duga Resa naglasila kako će se ova praksa financiranja specijalizacija nastaviti i u idućim godinama. 

– Naš Dom zdravlja dobio je jednu specijalizaciju iz obiteljske medicine, jer od sedam timova sada imamo samo jednu liječnicu koja ima ovu specijalizaciju, no ona uskoro odlazi u zakup. Kod nas je došlo do smjene generacija, neki su nam liječnici otišli u mirovinu, a imamo i mladih liječnika te nam je doista potrebna specijalizacija iz obiteljske medicine. Prošle godine uspjeli smo vlastitim sredstvima na specijalizaciju za ginekologiju poslati jednu liječnicu, kako bismo osigurali kontinuitet u radu, jer ova specijalizacija traje pet godina, a tada će naš sadašnji liječnik otići u mirovinu. Možemo imati opremu, zgrade i sve, ali ako nemamo ljudi, onda nemamo ništa stoga se iskreno zahvaljujem Županiji na sredstvima za specijalizaciju te se nadam da ćemo dogodine možda dobiti još jednu, kaže nam Melita Trgovčić, ravnateljica dugoreškog Doma zdravlja dodajući kako su posljednju specijalizaciju imali 2013. godine, a ovakva stručna usavršavanja liječnika i te kako su potrebna za ostanak liječnika u ustanovi.

Specijalizacija za liječnika obiteljske medicine traje četiri godine, a za jednu specijalizaciju potrebno je oko milijun kuna, stoga će Karlovačka županija svakom Domu zdravlja godišnje namirivati troškove. 

Karlovačka županija kontinuirano ulaže u zdravstvene ustanove na svom području, rečeno je na tiskovnoj konferenciji, a ukupan iznos decentraliziranih sredstava od Ministarstva zdravstva za zdravstvene ustanove kojima je Karlovačka županija osnivač, 2019. godine povećan sa 14 milijuna na 17,3 milijuna kuna. Za 2021. godinu taj je iznos ponovno povećan na 18 milijuna kuna, s ciljem ulaganja u opremu i prostore zdravstvenih ustanova te zadržavanja liječnika da ostanu živjeti i raditi na području Karlovačke županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest