PROJEKT DELFIN

Grad Duga Resa i tvrtka Brodoto u sklopu projekta DelFin organizirali seminar

Seminar je zaključen predstavljanjem alata za promociju društvenog poduzetništva koji su se razvijali tijekom DelFin projekta i na čijem su razvoju radili svi europski partneri.


Na Veleučilištu u Karlovcu održan je seminar na temu promocije društvenog poduzetništva na kojem su pozvani predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Seminar pod nazivom “Podizanje kapaciteta JL(R)S za promociju društvenog poduzetništva”  organiziran je u sklopu provedbe Interreg Središnja Europa projekta DelFin koji za cilj ima osnažiti društveno poduzetništvo u četiri europska ruralna područja koja se nalaze u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji.
Organizatori seminara su bili partneri na projektu Grad Duga Resa i Brodoto iz Zagreba, uz podršku pridruženih partnera LAG Vallis Colapis i Zadruge za etično financiranje – ZEF.

Glavni povod organiziranja seminara bio je informiranje zaposlenih u potpornim institucijama i službenika u jedinicama lokalne samouprave o vrijednostima koje društveni poduzetnici mogu donijeti svojim lokalnim zajednicama, ali i da se ponudi sudionicima seminara platforma za razmjenu međusobnih iskustava o ciljevima i mehanizmima podrške društvenih poduzetnika.

O razvojnim strategijama usmjerenih specifično ovoj grani poduzetništva, procesu programiranja, financijskim instrumentima i aktivnostima koje se planiraju  za novo programsko razdoblje 2021. – 2027. govorili su i predstavnici iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Mi kao Ministarstvo u budućnosti želimo više raditi na vidljivosti društvenih poduzetnika kroz primjere dobre prakse kako bi šira javnost bolje razumjela tko su točno takvi poduzetnici, jer čini se da i nakon toliko godina društveno poduzetništvo kao koncept nije do kraja jasan u Hrvatskoj – istaknula je Ivana Sesar, voditeljica Odjela za uspostavu i provedbu financijskih instrumenata u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tijekom seminara posebno je istaknuta važnost uloge akademske zajednice u poticanju društvenog poduzetništva te potreba za ujednačenim mjerenjem društvenog utjecaja u Hrvatskoj i njegovim izvještavanjem. 

Politika za razvoj poduzetništva u gradu Ludbregu koju je predstavio Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, poslužila je kao primjer dobre prakse, a predstavljena su i uspješna društvena poduzeća poput Misterion Riviera & Open Land Croatia, koja djeluju na području Karlovačke županije. Seminar je zaključen predstavljanjem alata za promociju društvenog poduzetništva koji su se razvijali tijekom DelFin projekta i na čijem su razvoju radili svi europski partneri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest