SVEČANOST

Dugoreška 137. brigada povodom obilježavanja 30. obljetnice dobila monografiju, general Stojković: Napravite spomenik 137., ona to zaslužuje

- Ponosni sam sin Duge Rese, ali boli me da današnja mladež ne uvažava, ne mene osobno, već Domovinski rat i žrtve, rekao je ratni general Josip Stojković.

Proslavljena, nekad popularno zvana Paursko – brajska, a službeno 137. brigada HV dobila je monografiju povodom 30. obljetnice osnutka. Kroz ovu postrojbu je tijekom ratnih godina prošlo 5718 branitelja, pri čemu je 229 ranjeno, a život za Hrvatsku položilo njih 84. 

Na svečanom predstavljanju u dugoreškoj kino dvorani o knjizi su govorili pukovnik Ivo Benić, brigadir Marko Benić te generali Pavao Miljavac i Josip Stojković. Autori monografije Stjepan Kaurić i Davor Marijan nisu bili nazočni zbog samoizolacije, kako je pojasnio Marko Benić, koji se ovom prigodom zahvalio na potpori svima koji su sudjelovali u njenom izdavanju. 

Monografija ima oko 300 stranica, pri čemu je Davor Marijan obradio stručni dio pri čemu je koristio službenu dokumentaciju iz arhiva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Drugi dio knjige čine priče branitelja koji su obnašali različite dužnosti i brojne fotografije. U monografiji je i popis svih pripadnika 137. brigade te fotografije svih poginulih branitelja.  General i nekadašnji ministar obrane Pavao Miljavac, podsjetio je na neke važne detalje vezane za stvaranje same brigade, ratni put i akcije 137. brigade te istaknuo kako nije bilo lako izdati ovakvu knjigu koja će ostati trajni povijesni dokument o svemu što se tada događalo na ovim prostorima. 

– Ta brigada, njena uloga, zadaća i važnost, nisu pravo vrednovani, to često ističem, jer ako gledate da smo bili na vrlo osjetljivom pravcu, 12 kilometara od dodirne točke, a prolazili su dva cestovna pravca i željeznička pruga, padom toga pitanje je što bi se dogodilo. U knjizi je sve to pomalo opisano, možda ima nekih grešaka ili je nešto trebalo biti bolje vrednovano, ali nemoguće je sve obuhvatiti, možda u drugom izdanju. Vjerujem da će i mladi ljudi iz nje iščitati priče svojih očeva, djedova – kazao je Miljavac .

General bojnik Josip Stojković istaknuo je kako je proteklih godina 137. brigada bila nepravedno marginalizirana, ali to više neće biti. 

– Duga Resa treba biti ponosna, jer dala je daleko više nego bilo tko, obzirom na broj stanovnika i sve je funkcioniralo škole, bolnica, industrija. Punih pet godina izvršava je sve svoje zadaće. Kad sam 1994. bio u posjeti sinu u bolnici, zlatna hrvatska mladež sjedila je na rivi i pila koktele, a ja sam se sjetio svojih koji su spavali u štalama i sjenicima po Siči i na minus 15 i na plus 30. To je generacija koja je mladost izgubila u ratu. Tko to može vratiti i nadoknaditi, to je žrtva bez koje ne bi bilo ni Hrvatske – govorio je general Stojković čije su riječi okupljeni prekinuli pljeskom te u svom dugoreškom stilu bez zadrške nastavio:

– Ponosni sam sin Duge Rese, ali boli me da današnja mladež ne uvažava, ne mene osobno, već Domovinski rat i žrtve. Zato ću večeras pred gradonačelnikom i predsjednikom vijeća javno zatražiti predvidite sredstva i napravite spomenik 137. brigadi s imenima svih poginulih, jer ova brigada to zaslužuje – poručio je Josip Stojković.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar kazao je kako je inzistirao da se izradi monografija, a sada će inzistirati da brigada dobije i spomen obilježje.

– Danas u trgovinama možete kupiti sve, ali jedina stvar koju ne možete kupiti je povijest. Povijest ste stvarali svi vi koji ste bili u brigadi i zaslužili ste trajno sjećanje na te slavne dane – zaključio je Boljar.
 
Na svečanosti su uručene zahvalnice za potporu brigadi u ratu i poratnom razdoblju Udruzi 137. brigade i Hrvatskog časničkog zbora. Zahvalnice su dobili Andrija Ćurilović, Juraj Škrtić, Boris Polović, Vlado Rendulić, Svjetlana Brozović, Anđelko Fudurić, Josip Tomašković, Stjepan Grčić, Bogdan Velimirović, Ante Jozo Ramić i Tomislav Boljar.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest