PODRŠKA IZ DUGE RESE

Ljubičasto svjetlo u znak potpore palčićima prvi puta obasjalo i dugorešku školu, ravnateljica je majka troje palčića: Ja imam priču sa sretnim završetkom

Nova ravnateljica škole Marina Brozović, ujedno i majka prvih dugoreških trojki koje su također rođene prije termina, posebno je radosna zbog ovog događaja.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se svake godine 17. studenog, ove godine podršku Klubu roditelja “Palčići” dalo je čak 48 Hrvatskih gradova koji su zasjali ljubičastom svjetlošću. 
 
Obilježavanju dana nedonoščadi, u Hrvatskoj ih se godišnje rodi oko 2500, Duga Resa, odnosno OŠ Vladimir Nazor pridružila se prije tri godine, a ove godine po prvi puta ljubičasto svijetlo podrške i ljubavi za palčiće osvijetlilo je i OŠ Ivan Goran Kovačić. 

Nova ravnateljica škole Marina Brozović, ujedno i majka prvih dugoreških trojki koje su također rođene prije termina, posebno je radosna zbog ovog događaja. 

– Današnji dan prijevremeno rođene djece obilježili smo nizom aktivnosti kako bismo osvijestili javnost i učenike i zaposlenike o problemima s kojim a se svakodnevno susreću naši palčići kojih je nažalost sve više. Naime, javnost treba znati da to nisu samo bebe koje su rođene s manjom porođajnom težinom, već djeca koja se od prvog dana rođenja susreću s velikim izazovima i problemima i teškim dijagnozama. Ovom prigodom OŠ Ivan Goran Kovačić osim što je svijetlila ljubičasto u znak podrške našim malim super herojima, puna je ljubičastih balona, a svi zaposlenici i učenici u  školu su danas došli odjeveni u ljubičastu boju. Svakom učeniku palčiću, a imamo ih skoro dvadeset, jer imamo i učitelja palčića, dodijelila sam kao ravnateljica diplomu za hrabrost i prigodne ljubičaste čokolade – kaže ravnateljica OŠ  Ivan Goran Kovačić Marina Brozović te pojašnjava kako je ona  kao koordinator ovog projekta zajedno s učiteljicom Andrejom Bišćan također majkom palčića, pročitala za učenike razredne nastave slikovnicu “Palčići ne žive samo u bajkama” autorice Mirjane Melec, također majke palčića i preporučuje svima da tu priču pročitaju svojoj djeci. 

Troje palčića Marine Brozović je rođeno s nešto većom porođajnom težinom, ali  svi troje imali su nedovoljno razvijena pluća, a dvoje su oživljavani, jedan nažalost dva puta uz puknuće plućnog krila, te uz jako loše dijagnoze liječnika. Danas je ponosna majka trojice prekrasnih i uspješnih sinova.  

– Ja imam priču s sretnim završetkom, jer moji sinovi za Svetog Nikolu će navršiti 9 godina, uspješni su u školi, treniraju judo, ali kako je rekao naš neuropedijatar mi smo rezultat pola sreće pola jako mukotrpnog rada. Treba puno vježbati s djecom, slušati savjete liječnika. Palčići osjete svaki mamim strah i svaku maminu suzu, zato poruka majkama koje su i sad uz svoje palčiće u inkubatorima, obrišite te suze, pričajte im, pjevajte im, jer oni vas osjete i to im daje snagu da se bore – poručila je Marina Brozović dodajući kako zasigurno ima i neke simbolike u tome što su njeni mališani rođeni baš na dan Svetog Nikole zaštitnika djece. 

OŠ Ivan Goran Kovačić već danas navečer promijenit će svoje boje i zasvijetliti u bojama Hrvatske zastave i paljenjem lampiona odati počast žrtvama Domovinskog rata i sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest