DOLAZI LJETO

Dugorešani će se morati još strpiti da Mrežnica dobije stari sjaj! Nastavak izmuljivanja tek na jesen, Boljar objasnio zašto je takva dinamika radova

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Koncept "Vodeni grad" je prijavljen u ITU mehanizam za 13 milijuna kuna, a predviđa uređenje šetnica, plutajuća kupališta, kafić na vodi, sunčališta, a planirana je i obnova starih babica i izgradnja pješačkog mosta.

Veliki projekt izmuljivanja rijeke Mrežnice u Dugoj Resi trebao bi rijeci vratiti stari sjaj a građane vratiti na obale rijeke. Mrežnica zelena i čista kao u gornjem toku rijeke, a ne blatna kaljuža, to je glavni lajtmotiv velikog posla Hrvatskih voda, a već se sad i vide rezultati.

Kako je na sjednici Gradskog vijeća zaključio HSS-ov vijećnik Dražen Palajsa, već se vide rezultati i ono što je napravljeno je dobro i lijepo, međutim, kaže da to nije dovršen posao. 

– Rezultati su vidljivi, ljepše je i bolje, ali po meni to nije gotovo. Je li u planu nastavak procesa izmuljivanja od brane do Vatrogasnog, ide li nastavak, pitao je vijećnik.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Boljar, izmuljivanje se nastavlja tek na jesen, a objasnio je i zašto se mora toliko čekati. 

– Hrvatske vode to imaju u planu, a ono što se dogodilo kod nas, a nije bilo prije 20 godina kad se zadnji put izmuljivalo je to da se tada nije se pazilo na floru i faunu. Kad što cvjeta, kad se ribe mrijeste. Sad se mora to poštovati i tad će se nastaviti radovi, rekao je gradonačelnik.

Kako dodaje, cilj Hrvatskih voda je da odrade posao, a problem je u dinamici.

– Ne smiju ono što su prije smjeli, pustit vodu i raditi šest mjeseci dok se sve ne napravi. Sad se gleda vodostaj i radovi će trajati tri puta po mjesec dana, a ne sve odjednom, kaže Boljar.

Po svemu sudeći, Dugorešani još neko vrijeme neće vidjeti bagere u koritu rijeke Mrežnice, pa će ipak morati biti strpljivi i pričekati da se uredi i dio kod gradskog kupališta. Ljeto dolazi, a Mrežnica će ponovo postati dnevni boravak brojnih Dugorešana ali i gostiju iz drugih gradova.

Da se vidi koliko je izmuljivanje važno za Dugu Resu dovoljno je napomenudi da se rijeka već počela pretvarati u baruštinu, a na mnogim mjestima taloženje mulja je toliko da na mjestima gdje se nekad ronilo, danas se ljeti može hodati. Ovaj je zahvat, podsjećaju u gradskoj upravi, i važan preduvjet za ambiciozan plan uređenja obala rijeka. Naime, koncept “Vodeni grad” je prijavljen u ITU mehanizam za 13 milijuna kuna, a predviđa uređenje šetnica, plutajuća kupališta, kafić na vodi, sunčališta, a planirana je i obnova starih babica i izgradnja pješačkog mosta. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest