Vijeće bošnjačke manjine obilježile optužbe – kandidat za predsjednika izgubio pa revoltiran dao ostavku

Vodstvo Bošnjaka optužio za izdaju - Admir Muhć

Teške riječi padale su danas na konstituirajućoj sjednici Županijskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine kojim će, kako je odlučilo Vijeće, i u četvrtom mandatu predsjedavati Rusmir Akšamija iz Karlovca. On je, naime, dobio 13 glasova, dok je njegov protukandidat Admir Muhić iz Donje Brusovače kod Vojnića dobio devet glasova. Akšamijin zamjenik u narednih četiri godine bit će Mefail Hozanović.

Izdaja i dijeljenje Bošnjaka?

No Muhić je, očito revoltiran time što nije on postao predsjednikom Vijeća, odmah podnio i neopozivu ostavku na mjesto u Vijeću, dok je prije toga Akšamiju, kao i dosadašnjeg predstavnika Bošnjaka za Grad Karlovac Muju Dizdarevića optužio za navodnu “izdaju” i “podjele među Bošnjacima”.

Kako je rekao, kandidaturu je prihvatio zbog učmalosti i zbog izdaje među bošnjačkom zajednicom. Pod “izdajom” smatra to što su po prvi puta na izborima bile dvije liste, što je većinu začudilo jer je to, naravski, i jedina normalna demokratska procedura prilikom izbora. Muhić je, koji je inače glavni imam Medžlisa u Karlovačkoj županiji, Akšamiju i Dizdarevića apostrofirao kao izvor “dijeljenja Bošnjaka” iako to, barem na ovoj skupštini, nije baš argumentirao.

Dvije liste – nedemokratske?

– Ovo je bilo nečasno, ovo nije demokracija nego inžinjering koji gura Bošnjake u izolaciju. Ono što smo očekivali, da razum prevlada, nije se dogodilo nego su i dalje ostale unutarnje podjele među Bošnjacima, kazao je Muhić.

Svojim sunarodnjacima spočitava da se nisu savjetovali s njim, odnosno njegovim istomišljenicima koji su bili i u sazivu prethodnog saziva Vijeća.

Vjersko i svjetovno

-S moralne strane, Akšamiji je ovo četvrti mandat i bilo je vrijeme da se povuče, no vjerojatno mu treba još koja pozicija. Ali eto, demokratski način je da to iskaže i u sljedećem mandatu, kazao je Muhić.

Prozvani predsjednik Vijeća rekao je da ovo nije tema konstituirajuće sjednice dok je Dizdarević pitao od kada se to demokratska procedura izbora s više lista i kandidata naziva izdajom.

Član Vijeća Husein Ljubijankić pak smatra da bi se Muhić, kao hodža ipak trebao baviti vjerskim životom Bošnjaka u okviru Medžlisa koji vodi, a ne, kaže, “gurati” se da vodi Vijeće koje je svjetovna institucija.

Akšamija se na koncu ipak zahvalio na ukazanom povjerenju te rekao da će nastaviti s radom za boljitak i dobrobit bošnjačke nacionalne zajednice, kao i suradnju s većinskim narodom i ostalim nacionalnim manjinama. Također, da će i kao zajedničko Vijeće uspjeti zajedno surađivati i raditi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest