MOST NA DOBRI

Ogulince brine dinamika radova na Molinarijevom mostu: “Koje godine u lipnju bi radovi trebali završiti?” Provjerili smo u ŽUC-u imali razloga za brigu

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ugovoreni rok završetka radova je 270 dana od dana uvođenja izvođača u posao što je, kažu u ŽUC-u, realan rok s obzirom da se radi o sanaciji kamenog mosta koji je zaštićeno kulturno dobro i zahtijeva kompleksnije sanacijske radove od mostova izgrađenih od drugih materijala uzimajući u obzir nepovoljne vremenske prilike

Nakon godina obećavanja prije četiri mjeseca započeli su sanacijski radovi na Molinarijevom mostu u Ogulinu, koji je sagrađen 1874. godine u sklopu tadašnje ceste Rudolfine.

Most je zaštićeno kulturno dobro, stoga se i radovi izvode prema projektu sanacije na koji je ishođeno odobrenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

No, kako se je moglo čuti na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Ogulince brine dinamika radova, naročito zbog činjenica jer se navodi da je rok njihova završetka mjesec lipanj. 

– Jedan dan jedan radnik, drugi dan drugi radnik, treći dan nema radnika. Vjerojatno dolaze samo mijenjati akumulator za signalizaciju. Koje godine u lipnju će to biti završeno, komentirao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina vijećnik Jurica Pribanić (SDP). 

Gradonačelnik Dalibor Domitrović kazao je kako je i njemu poznat lipanj kao rok završetka radova. 

– Isto kao što vi vidite kakva je dinamika radova, vidim i ja. Jedan dan smo obilazili teren i dva radnika su nešto radila, komentirao je gradonačelnik te dodao kako će provjeriti kod ŽUC-a kakvo je stanje na terenu. 

Vremenske neprilike ometale radove

Provjerio je i KAportal te kako nam odgovaraju iz ŽUC-a, do sada su izvedeni radovi  armirano betonske ploče, hidroizolacija i nosivi sloj asfalta na nizvodnom prometnom traku. 

Napominju kako će nakon izvedbe kamenih odsječaka ograde i čelične zaštitne ograde radovi će se pojačanim intenzitetom odvijati na uzvodnom prometnom traku. 

FOTO: Županijska uprava za ceste Karlovac

– Po dovršetku radova na razini kolnika promet će biti pušten u oba prometna traka, a nastaviti će se radovi na pročeljima i svodovima mosta. Radovi se odvijaju prema planu, koliko to nepovoljne vremenske prilike dozvoljavaju (kišni periodi i visoki vodostaj rijeke), naglašavaju iz ŽUC-a Karlovac. 

Dodaju kako veliku pažnju izvođač pridaje i tehnološkim uvjetima, postizanju traženih čvrstoća i vlažnosti konstrukcijskih elemenata prije primjene sanacijskih materijala  s obzirom da se radovi izvode prema projektu sanacije na koji je ishođeno odobrenje Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu jer je riječ o mostu koji je zaštićeno kulturno dobro.

23 projekta na području županije 

Radove izvodi tvrtka Vacon d.o.o. iz Karlovca čija ponuda je odabrana kao ekonomski najpovoljnija temeljem ponovljenog javnog nadmetanja u studenom 2022.godine te je potom sklopljen i ugovor o izvođenju radova sanacije mosta .

Iz Županijske uprave za ceste podsjećaju da je prvo javno nadmetanje objavljeno u listopadu 2022. godine,  pristigla je jedna ponuda čiji je iznos bio za 166,7 tisuća eura iznad procijenjene vrijednosti, isto su poništili i raspisali novo. 

Napominju kako je javno nadmetanje provedeno krajem 2022. godine uzimajući u obzir žalbene rokove kako bi u proljeće 2023. godine radovi mogli započeti, nažalost zbog snijega i kišnog perioda radovi se nisu mogli izvoditi punim intenzitetom. 

Ugovoreni rok završetka radova je 270 dana od dana uvođenja izvođača u posao (15.10. 2023.) što je, kažu u ŽUC-u, realan rok s obzirom da se radi o sanaciji kamenog mosta koji je zaštićeno kulturno dobro i zahtijeva kompleksnije sanacijske radove od mostova izgrađenih od drugih materijala uzimajući u obzir nepovoljne vremenske prilike. 

– S obzirom na niz infrastrukturnih problema odnosno posljedica potresa, poplava, odrona i slično Županijska uprava za ceste je pokrenula sigurnosno rješavanje istih sukladno stupnju njihove ugroženosti. Pristupili smo sanaciji i obnovi niza klizišta (na županijskoj cesti ŽC 3258 u Žalčevoj Kosi u Općini Cetingrad, na lokalnoj cesti LC 34120 na području Grada Slunja u Veljunu,  na županijskoj cesti ŽC 3229 Svinica Krstinjska u Općini Vojnić, na lokalnoj cesti LC 34029 u mjestu Donji Oštri Vrh i na županijskoj cesti ŽC 3144 dionica Grdun na području Grada Ozlja ) i mostova ( na županijskoj cesti ŽC 3266 u Furjanu na području Grada Slunja i Molinarijev most u Ogulinu na ŽC 3254), naglašavaju u Županijskoj upravi za ceste. 

Za neke od gore navedenih radova nadmetanja su provedena krajem 2022. godine i početkom 2023. godine, a pojavom mogućnosti financiranja radova iz Fonda solidarnosti Europske unije iste su prijavljeni. 

– Radovi koji ne budu realizirani u cijelosti do 30. lipnja 2023. godine odnosno čiji je rok završetka nakon tog datuma financirati će se iz vlastitih sredstava ŽUC-a uz postojanje mogućnosti financiranja kroz pomoći iz Ministarstva. Ovdje su pobrojeni neki od 23 projekata koji su prijavljeni na Fond solidarnosti Europske unije, a koji su raspršeni našom Županijom i čija dinamika s obzirom na njihov obuhvat i kompleksnost ne može biti jednaka na svim dijelovima Županije, naglašavaju u ŽUC-u Karlovac. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest