Ozaljski vijećnici se informatizirali: Dobili tablete na korištenje, materijali im stižu e-poštom, a Grad još i štedi

foto: www.ozalj.hr

Dok karlovački vijećnici o informatizaciji, digitalizaciji i ostalim blagodatima modernog doba koje bi im unaprijedile način rada, mogu i dalje samo sanjati – a neki od njih, poput Davora Petračića, i ostatak mandata, vjerojatno uzalud, s vremena na vrijeme apelirati na vlast da to osigura – ozaljske im kolege postali su “e-vijećnici” i rade na tabletima.

Upravo su ih uveli u upotrebu, materijale za sjednice dobivaju elektroničkim putem, tableti su im na raspolaganju sve dok su vijećnici, a Grad će investiciju vratiti u samo godinu dana.

Smanjenje troškova i bio je jedan od razloga zašto su se u Gradu Ozlju odlučili na ovaj potez, pa kupili 15 tableta, koliko i ima vijećnika u Gradskom vijeću, za što je izdvojeno nešto manje od 17.000 kuna.

– S obzirom da je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi predviđena mogućnost sazivanja sjednice i elektroničkim putem, na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja održanoj 10. prosinca 2015. godine, donesena je Poslovnička odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ozlja na način da je u čl. 66. važećeg Poslovnika dodana odredba po kojoj se poziv i materijali za sjednicu mogu dostaviti i elektroničkim putem, objašnjava pročelnica Lidija Bošnjak.

Sjednice ozaljskog Vijeća, po Poslovniku, održavaju se prema potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Poslovnik propisuje i da se poziv za sjednicu dostavlja, zajedno s prijedlogom dnevnog reda i odgovarajućim materijalom te zapisnikom s prethodne sjednice svim vijećnicima, gradonačelniku i njegovom zamjeniku, pročelnicima, županijskim vijećnicima s područja Grada Ozlja te medijima.

Umjesto 30, sad tiskaju 6 materijala

– Slijedom navedenog proizlazi da se za svaku sjednicu vijeća ukupno printalo/kopiralo 30 primjeraka materijala. U 2015. godini ukupni troškovi uredskog materijala i održavanja fotokopirnog stroja iznosili su oko 67.000 kuna, od čega se znatan dio troškova odnosi upravo na pripremu materijala za sjednice Vijeća. Proračunom Grada Ozlja za 2016. godinu, predviđena je nabava tableta vijećnicima radi osiguravanja praćenja sjednica i sudjelovanja u radu vijećnika. Iako je Poslovnikom i dalje ostala mogućnost dostave materijala i pismenim putem, pismenom izjavom na 21. sjednici Gradskog vijeća 28. siječnja 2016. godine, svi vijećnici su se očitovali da su suglasni da im se poziv i materijali za sve buduće sjednice Gradskog vijeća dostavljaju elektronskom poštom putem službenog tableta, dodaje Bošnjak.

Grad je tako nabavio tablete, a ugovorima o posudbi dao ih vijećnicima na korištenje, uz uvjet da ga vrate u roku od 8 dana od isteka vijećničkog mandata u istom ispravnom stanju u kakvom su ih i preuzeli. Prvu sjednicu za koju su im materijali stigli e-poštom, vijećnici su uspješno odradili, a materijali za sjednice sada se, umjesto u 30 primjeraka, tiskaju u šest: za pismohranu, gradonačelnicu, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela i 3 županijska vijećnika s područja Ozlja.

– Nabavkom tableta za potrebe praćenja sjednica Gradskog vijeća, Grad Ozalj ostvarit će uštedu na godišnjoj razini u visini od oko 30 posto troškova uredskog materijala: uredski papir, toner za printer, toner za fotokopirni stroj, korice za uvezivanje, te servisa za fotokopirni stroj, goriva za dostavu materijala, ali isto tako značajno će se smanjiti broj sati rada službenika gradske uprave utrošenih na printanje, kopiranje, slaganje, uvezivanje i dostavu materijala vijećnicima. Očekujemo da će se financijska sredstva utrošena u nabavku 15 komada tableta u iznosu od 16.893,75 kuna isplatiti već tijekom jedne godine njihova korištenja, zaključuje Bošnjak.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest