POČIVAO U MIRU

Ozalj se oprašta od svog omiljenog liječnika dr. Zlatka Demetra

U svom bogatom radnom i životnom vijeku dostigao je popularnost i omiljenost među sugrađanima prije svega kao otvoren i zanimljiv čovjek, vrhunski dijagnostičar i zaljubljenik u obiteljsku medicinu, prisjeća se ravnateljica Doma zdravlja Ozalj, Nada Diković.

Ozalj se oprašta od svog omiljenog liječnika, dr. Zlatka Demetra koji je preminuo u 80. godini života.

Dr. Zlatko Demeter rođen je 3. kolovoza 1940. godine u Benkovcu, sin oca Josipa i majke Anke. Bio je izniman dječak i mladić, uvijek avanturističkog duha i želje za istraživanjem i znanjem. Nakon završene gimnazije u Karlovcu, upisuje studij medicine u Zagrebu, te po završetku započinje karjeru liječnika. Specijalizirao je obiteljsku medicinu, te radio većinu svog radnog staža u Ozlju. Bio je drag, darežljiv, brižan, te uvijek skrbio i davao pažnju svojim pacijentima. Radio je marljivo i nikada mu nije bio problem ostati duže i otići u kućnu posjetu.  Pacijenti, prijatelji i obitelj su ga voljeli i zauvijek će ostati u našim srcima.

Prvo radno mjesto Demeter je obavljao u Medicinskom centru Karlovac, Ambulanti opće medicine na Turnju. Obavljao je i dužnost šefa obiteljske medicine u Karlovcu. U Ozalj je došao 1979. godine na stalno radno mjesta liječnika opće medicine, te kratko vrijeme bio i v.d. ravnatelj Doma zdravlja Ozalj 1991. godine. Bio je branitelj Domovinskog rata, učesnik vojno-redarstvene akcije “Oluja” i pričuvni časnik Hrvatske vojske. U službenu mirovinu odlazi 31. siječnja 2006. godine. 

Dr. Zlatko Demeter svoj je posao obavljao strastveno i predano, a tom strašću zarazio je i svoju djecu koja su svoje mjesto našla također u medicini. U svom bogatom radnom i životnom vijeku dostigao je popularnost i omiljenost među sugrađanima prije svega kao otvoren i zanimljiv čovjek, vrhunski dijagnostičar i zaljubljenik u obiteljsku medicinu. To je prepoznala i lokalna sredine, te je 2015. godine dobio i najviše javno priznanje Grada Ozlja, ono za životno djelo. 

– Kad bi ga pitali zašto obiteljska medicina, odgovorio bi:” zato što liječnik obiteljske medicine mora prije svega voljeti rad s ljudima, biti zainteresiran za njihove probleme i teškoće, biti dobar psiholog, poznavatelj sredine u kojoj živi i radi”.Posebno ga je interesirao rad s djecom i mladima, pa je u jednom trenutku života bio i liječnik Nogometnog kluba “Zrinski” Ozalj, prisjeća se ravnateljica Doma zdravlja Ozalj, Nada Diković.

I kada je bio u mirovini nije mirovao, obavljao je posao obiteljskog liječnika u općini Rakovica, Cetingrad.

– Nije mu bilo teško putovati u najdalju općinu u županiji, pa čak po snježnom vremenu kada se drugi nisu usudili. To samo potvrđuje koliko je važna ljubav prema onome što radite. Teško je nabrojiti sve pozitivne strane uspjeha dr. Demetra koji je pridonosio prepoznatljivosti ne samo svoje struke nego i sredine u kojoj je živio i radio, kaže ravnateljica Nada Diković te dodaje: Na kraju ostaje nam samo jedno: ne zaboraviti dobrog čovjeka, liječnika, sugrađanina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest