OBNOVILI BRATSTVO

Proslavljena 40. obljetnica bratimljenja Grada Ozlja i Općine Metlika: Ukidanjem granica nakon 32 godine imamo izvrsnu priliku za jačanje suradnje u svim područjima

Grad Ozalj

Inicijativa za bratimljenje dviju susjednih prekograničnih lokalnih jedinica nastala je 1982. godine kada je otvorena cesta na području Žumberka

U petak je u Kulturnom domu Metlika održana svečanost povodom 40. godišnjice pobratimljenja Općine Metlika i Grada Ozlja prilikom koje je i obnovljen potpis Povelje o bratimljenju. 

Potpisivanjem dokumenta, Grad Ozalj i Općina Metlika obvezale su se na daljnju suradnju, razmjenu iskustava i postignuća u svim područjima društvenog života te njegovanje vrijednog prijateljstva.

Inicijativa za bratimljenje dviju susjednih prekograničnih lokalnih jedinica nastala je 1982. godine kada je otvorena cesta na području Žumberka, a kojoj su nazočili tadašnji najviši predstavnici vlasti iz Ozlja, Karlovca i Metlike te predstavnici armije koji su u Drugom svjetskom ratu bili na Žumberku i Gorjancima. Čelnici obiju strana jednoglasno su prihvatili prijedlog i sljedećih su godina radili na suradnji na gospodarskom i drugim područjima.

Iz Grada Ozalj poručili su kako je ukidanje granica i ulazak Hrvatske u Schengen dovelo do prostora za još bolju suradnju i druženja te zajedničke projekte na dobrobit naših stanovnika.

– Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti nakon brisanja granica je inicijativa za obnovu mosta preko potoka Kamenica na relaciji Obrež Vivodinski – Božakovo. Imamo i izuzetno dobru suradnju između vatrogasaca s obje strane granica, što dokazuje i zajednička prijava u sklopu Programa prekogranične suradnje interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027. Prošle godine započeta je intenzivnija suradnja i na razini naših dviju turističkih zajednica vezano za eno i gastro tradiciju te posebnosti regije uz Kupu. Isto tako, traje dugogodišnja uzajamna potpora naših vinogradara i vinara vinskim priredbama Vinska vigred v Beli Krajini i Dani vina u Vivodini ocjenjivanjem vina iz obje regije. Veselimo se nastavku suradnje i zajedničkim projektima.

– Osim mješovitih brakova s ​​obje strane granice, obrade zemlje i šuma, gospodarske suradnje, suradnje društava i svakodnevnih radnih migracija, naše bratstvo oduvijek je odlikovano srdačnim i iskrenim druženjem naših stanovnika i nesebičnom međusobnom pomoći u teškim vremenima, poručili su iz Općine Metlika te nastavili kako nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor, uvođenja eura i ukidanja graničnih kontrola nakon 32 godine, imaju izvrsnu priliku za daljnje produbljivanje i jačanje suradnje u svim područja.

Uz prigodan program nastupile su Dječje folklorne skupine KUD-a Vivodina i KUD-a Vrhovac, Mlinček iz Dječjeg vrtića Metlika te učenici OŠ Slava Raškaj Ozalj i učenici Glazbene škole Karlovac – ogranak Ozalj, učenici OŠ Metlika i OŠ Podzemelj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest