Hrvatski piloti prvi put samostalno gađali helikopterima Kiowa Warrior – Isprobali ih na slunjskom poligonu

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO OS RH iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 12. do 17. rujna na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju prva taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, priopćili su iz MORH-a.

Nakon uspješno izvedenih borbenih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu ove godine, kada su korištene puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ovo su prva taktička borbena gađanja i raketiranja koju su hrvatski piloti izveli samostalno koristeći također puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ali i s novim elementima gađanja i raketiranja trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja pucajući iz helikoptera na mete iz puške Heckler-Koch G-36CV, s naglaskom na sve radnje i postupke posade u helikopteru OH-58 D Kiowa Warrior.

– Uloga američkih timova ovog puta bila je isključivo ocjenjivanje i vrednovanje pogodaka sa zemlje i analiza snimaka iznad prednjih helikopteskih snimača glasa i videa za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedištu te ukupno posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Između ostalog, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja, naveli su u MORH-u, napomenuvši da su prva samostalna taktička borbena gađanja i raketiranja posebno iščekivali i američki instruktori letenja zbog iznimnih pogodaka u mete koje su hrvatski piloti izveli uz njihovo vodstvo prije nepuna dva mjeseca, a i ovog puta tablice pogotaka hrvatskih pilota ostale su visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti..

Dodali su da nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior. Završetkom preostalog dijela obuke  dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke, te će dalje nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote. Isto vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest