Biramo NAJkupalište 2015. uz Karlovačko: Korana, Malići – Donji Velemerić

Jedan od koranskih bisera koji je nadomak grada svakako je kupalište u Malićima, odnosno Donjem Velemeriću. Naime, nakon naših prijašnjih akcija bilo je polemike među čitateljima gdje točno spada ovo kupalište. S desne strane Korane su Malići, a s lijeve Donji Velemerić.

Neki su čak govorili da 80 posto ručnika na plaži spada u D. Velemerić, dok je tamo i ugostiteljski objekt, no ipak smo, pomirimo duhove, kupalište nazvali imenom obaju mjesta.

Da podsjetimo, naša zadnja akcija ocjenjivanja kupališta u Karlovcu i bližoj nam okolici održana je 2011. godine, dok smo se ove godine, uz veliku pomoć i pokroviteljstvo Karlovačkog, ponovo odlučili u ovaj odvažan ljetni pothvat.

Kao i u prve dvije akcije (2010. i 2011. godine), osim stručnog suda našeg žirija, u anketi smo omogućili da i sami izaberete svoje NAJkupalište. U njoj možete i vidjeti koja ćemo sva kupališta obilaziti i ocjenjivati.

Slapići u Malićima, odnosno Donjem Velemeriću meka su za brojne stanovnike okolnih naselja, ali i onih koji ovdje navrate radi uživanja u čistoj vodi, te sadržajima koje nudi lokalni ugostiteljski objekt “Markan”. Kako nam je kazao njegov vlasnik Miro Peraković, inače jedan od osnivača Ekološkog društva Sedra iz Barilovića, osim lokalaca dolaze ovdje i grupe, zaluta i poneki turist, no uglavnom stranci rijetko navraćaju.

POKROVITELJ AKCIJE

– Možda bi se to i promijenilo ako se Općina Barilović odvaži na jedan projekt o kojem se već dugo priča – autokamp, kaže nam gazda Miro. Kao predani ljubitelj prirode i obožavatelj Korane (kaže da se na njoj rodio i da će tu umrijeti op.a.), malo je razočaran planiranjem gradnji hidroelektrana. Priča kako je već sada Korana zagađena pa vegetacija buja, dok su poseban progrem signalni rakovi, invazivna alohtona vrsta koja uništava riblji fond.

No bilo kako bilo, Miro i njegova obitelj koja vodi krčmu puno su učinili da ovo kupalište postane što privlačnije. Uz ponudu pića može se i prigristi nešto od “brze hrane”, zabaviti uz odbojku na pijesku ili mali nogomet, dok je tu i igralište za one najmlađe. Fešte kod “Markana” u ljetnim mjesecima nisu rijetkost, posebno jer je u hladu drveća instaliran otvoreni šank s roštiljem i frižiderima za hlađenje pića. Ovo je kupalište, podsjeća Miro, novo ruho dobilo nakon što je Sedra na natječaju Karlovačke pivovare za tu namjenu dobila 100 tisuća kuna. Kupalište je uređeno, a kupači su to prepoznali u za vrelih dana doslovno ga opsjedaju.

Dodatni sadržaj je i mogućnost uživanja u ribolovu. Na ovom kupalištu mogu se kupiti i dnevne ribolovne karte, cijena je 60 kuna.

OCJENE KAportala:

– Prirodne ljepote 3 – Uređenost kupališta 4 – Popratni sadržaji 4 – Čistoća vode 3 – Ugostiteljska ponuda 3,5

UKUPNO: 17,5

Pogledajte i veliku foto galeriju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest