Američki studenti rade na arheološkom lokalitetu kod Josipdola – iskopava se drevni grad starih Ilira

Na Viničici, brdu iznad Josipdola nastavljeno je arheološko istraživanje koje traje već trinaest godina. Koliko je ovaj arheološki lokalitet značajan, dovoljno je ra reći da je na njemu održana arheološka škola koja iu studente Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, radilo i više studenata američkih sveučilišta iz Wyominga i Oregona.

Drevni grad u okolici Josipdola

Lokalitet Viničica poznat je još od 19. stoljeća, a tijekom dosadašnjeg istraživanja arheolozi su pronašli niz zanimljivih nalaza koji govore kako je ovdje stoljećima bilo naselje Japoda, ilirskog plemena koje su na ovom području bili starosjedioci prije dolaska Rimljana i kasnije Slavena. Posebno je zanimljiv detalj zbog kojeg je ovaj lokalitet posebno značajan, a to je da je za vrijeme opsade naselja ovdje, kod sadašnjeg Josipdola, bio ranjen Oktavijan, koji se poslije proglasio prvim rimskim carem Augustom. 

– Na temelju Oktavijanovih memoara znamo da je on tom prilikom ranjen, a njegova vojska bila pred povlačenjem. Tada je, stoji u zapisu, Oktavijan okrvavljen krenuo prema zidinama, a svi njegovi vojnici za njim. Branitelji Viničice pred tom su navalom Rimljana počinili masovno samoubojstvo, a žene i djeca su skakali u vatru, kako ne bi Rimljanima pali živi u ruke i bili bačeni u roblje, rekao je voditelj istraživanja prof. Boris Olujić.

Arheološka škola

Tijekom istraživanja Viničice, brojni nalazi potvrđuju ove navode, od trostrukih bedema koji okružuju lokalitet do brojnih oruđa i oružja koji potvrđuju prisutnost Japoda i Rimljana na ovim prostorima. Želja arheologa je da se nakon istraživanja ovaj lokalitet uredi kao arheološki park, dok bi tek daljnja istraživanja trebala pokazati značaj lokaliteta.

Osim na Viničici, terenska nastava američko hrvatske arheološke škole odvija se i u Limu u Istri, te u Baraćevim pećinama kod Rakovice.

Značajan nalaz – velika brončana posuda

Jedan od najznačajnijih nalaza pronađenih na lokalitetu Viničica je velika brončana posuda, no tek će čišćenje i analiza pokazati o čemu se zaista radi. Kako je rekao prof. Olujić, sada bitnije da se predmet dobro dokumentira i izvadi zajedno sa slojem zemlje, kako ne bi izgubio vlažnost. Takav će biti i prenešen u laboratorij u kojem će biti obrađen u stručnim konzervatorskim uvjetima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest