U Karlovcu će se zbrinjavati i otpad iz Ličko – senjske i Sisačko – moslavačke županije, gradnja Centra na jesen

Na Babinoj Gori treba biti Centar za gospodarenje otpadom

Budući Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori neće biti županijski nego regionalni. U njega će naime, osim otpada iz Karlovačke, dolaziti i otpad iz Ličko – senjske i Sisačko – moslavačke županije.

Potvrdio je to, podnoseći županijskim vijećnicima izvješće o radu u 2014. direktor Kodosa Zdravko Marčetić, te napomenuo da je tako predviđeno izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom RH, pa sve tri županije svoje planove gospodarenja otpadom moraju uskladiti s državnim.

– Duže od šest mjeseci tražili smo da se sva tri župana sastanu u Ministarstvu, obećano je da hoće, ali se sve to odužilo dok župan nije sazvao sastanak ovdje. Prezentiran im je Centar i koliko je Županija uložila, a župan i zamjenik župana drugih dviju županija rekli su da su voljni sudjelovati i nadoknaditi sredstva koja je Karlovačka županija do sad uložila u projektnu dokumentaciju, ispričao je Marčetić.

Podsjetio je da je budući Centar među projektima od državne važnosti, rekao da se otkupljuje zemljište za pristupnu cestu, izrađuju idejni projekti za pet pretovarnih stanica, da je svih 30 hektara na kojem će biti okolčeno, da su ga obišli predstavnici Ministarstva i Fonda, te da je u izradi dokumentacija za natječaje za radove i opremu, za pravnu i tehničku pomoć, dok su neki natječaji, poput onog za izradu feasibility studije, otvoreni već duže od godinu dana. Ovaj potonji odužila je i žalba, no za tjedan dana treba biti gotov.

– Očekujemo da ćemo aplicirati za sredstva iz Europske unije u 9., najkasnije 10. mjesecu; to je zaključak opertivne skupine. Imamo još 3,5 godine za završetak i mislim da će Centar biti gotov u roku. Očekujem da ćemo na jesen imati prvu lopatu, rekao je Marčetić, dodavši da u Fondu smatraju kako će upravo karlovački biti prvi kontinentalni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, rekao je da je u Kodosu troje zaposlenih, od kojih dvoje visokoobrazovanih, te da će trebati zaposliti još jednu osobu, a potom i dvije, tri.

– Preporuka je da to bude diplomirani inženjer građevine jer će uskoro započeti radovi, dodao je Marčetić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest