OTVORENJE IZLOŽBE

U Galeriji “ZILIK” do 4. svibnja otvorena izložba radova Jasmine Jakopanec “Kompozicija vode”

Sama umjetnica kaže da nije niti slutila da će stvoriti tako dobre radove.

U Galeriji “ZILIK” u Karlovcu u četvrtak je u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” otvorena izložba radova Jasmine Jakopanec “Kompozicija vode”, a riječ je o ciklusu započetom 2014. godine iz nadahnuća morem za studija na ove danas 31-godišnje Varaždinke na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci – diplomirala je 2017. godine i stekla zvanje magistre primijenjenih umjetnosti.

Ravnateljica Centra “Vladimir Nazor” Nataša Horvat je podsjetila da je J. Jakopinec vodila radionicu na Zimskoj likovnoj koloniji kada su djeca slušala glazbenu točku, a onda prenosila likovno na papir što su osjetila.

Kustosica Sonja Švec Španjol je objasnila da J. Jakopec stvara u različitim tehnikama i da je radeći na ovom ciklusu sklopila svoje dvije velike ljubavi – fotografiju i slikarstvo. ”

– Fotografije nastale za šetnji je slagala u kompozicije, kolažirala, a onda bi na njima intervenirala različitim tehnikama. Postavili smo izložbu kronološki. Od prvog rada pa do kraja postava se prati razvoj umjetnice i tog ciklusa. Na radovima iz 2015. se primjećuje akromatski pristup, a onda su se mijenjali formati, da bi u radovima iz 2023. fotografija bila u pozadini, a markerima i flomasterima se stvara lirski dojam i autorica je prenosila sve emocije koje je tada osjećala. Obratite pažnju na nazive radova jer su asocijativni i je sami po sebi poezija u malom. Riječ je o apstraktnom ciklusu koji nam govori o snazi mora, sposobnostima imaginacije umjetnika. Te su kompozicije jako složene i zasićene, ali opet skladne, uravnotežene i ritmične – svaka je u meni pobudila neku emociju, rekla je S. Švec Španjol.

J. Jakopanec je priznala da nije niti slutila da će stvoriti tako dobre radove.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest