NAKON DUGE RESE

U karlovačkoj gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Damira Kovče “Dugoreški blues”

Knjižničarka Astrid Grobenski Grgurić je rekla da je s obzirom na naslov "očekivala jadikovke", a da je u biti riječ o "krajnje lakom štivu punom dogodovština i humora" kojega je pročitala za manje od sata

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” jučer je predstavljena knjiga sjećanja i tekstova pjesama dugoreškog glazbenika Damira Kovče – Kože, predvodnika glazbenog sastava Magnusi osnovanog 1977. godine, “Dugoreški blues”, koju je ove godine izdalo Društvo za promicanje kulture KVAKA iz Velike Gorice.

Knjižničarka Astrid Grobenski Grgurić je rekla da je s obzirom na naslov “očekivala jadikovke”, a da je u biti riječ o “krajnje lakom štivu punom dogodovština i humora” kojega je pročitala za manje od sata.

– Knjiga nas vraća u vrijeme odrastanja s kraja 1970-ih i 1980-ih, najveselijih godina, rekla je A. Grobenski Grgurić.

Novinar, pisac i radijski voditelj Damir Valent je rekao da je “Koža ostavio trag iz puno durova i molova” i prisjetio se kada je prvi put vidio Magnuse prije više desetljeća.

– Bilo mi je to šokantno – konačno netko svira glazbu kakvu slušam doma i izgleda kako trebaju izgledati takvi izvođač, rekao je Valent.

Kovče je naveo da ga je upravo Valent nagovorio da ne izda samo zbirku tekstova za pjesme, nego i memoare, pa se ovoga ljeta tome posvetio i već u rujnu je rukopis bio spreman za tisak.

– Nisam htio da knjiga bude predebela. U njoj iznosim 23 priče, 28 tekstova, a objavio sam i fotografije. Posvećujem ju našem prvom bubnjaru Matiji Samovojski koji je poginuo 1991. godine, iznio je Kovče.

Osim njih su originalnu postavu činili i Boris Dugi Novački – Zamba, Krunoslav Kokalj i Darko Šomen. Krajem 1980-ih su izdali album “Još jedna večer bez nje”, pa kasetu “Živi život svoj” i CD “Poslije oluje”, surađivali su deset godina s Vladimirom Kočišom – Zecom te drugim izvođačima. Današnja postava je pomlađena i djeluje devet godina.

– Postoji žal što nije prijeđena još jedna stepenica u karijeri i razvoju benda. Prva ploča je izdana 1989. i umjesto da krenemo na turneju, završili smo u uniformama. Izdali smo 1990-ih pjesmu ‘Papa Joe’, ali je tada vladala dance glazba i za glazbu kao što je naša nije bilo mjesta pa smo odustali, rekao je Kovče.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest