Pola stoljeća suradnje Ripsa i Karlovačke banke za primjer kako domaća banka može pratiti domaćeg poduzetnika

Željka Surač, Zoran Salopek i Marino Rade

Pola stoljeća rada proslavlja karlovački obrt za proizvodnju svijeća Rips Salopek, dok su se vrijedne obljetnice prisjetili i u Karlovačkoj banci koje je od početka poslovna banka ovog obrta.

Davne 1966. godine obrt je osnovao otac Zorana Salopeka, koji je naslijedivši obiteljski posao, poslovanje dodatno unaprijedio proširio, tako da danas ima 17 stalno zaposlenih radnika i  6 – 7 povremenih “sezonaca”. Kako je danas na primanju u Karlovačkoj banci rekao i sam vlasnik Ripsa, uspješno su prebrodili i veliku nesreću 2012. godine kad je požar poharao proizvodnu halu. Novi pogon i strojevi niknuli su također uz pomoć banke, pa su se za vjernost Salopeku danas zahvalili članovi Uprave, predsjednica Željka Surač i član Marino Rade. Osim umjetničke slike i prigodne košarice, Rips će trajno, dok posluje imati i niz drugih pogodnosti u poslovanju s bankom.

Obrt s tradicijom

– Vaš obrt s pravom zovete obrt s tradicijom, jer se radi o značajnom poslovnom subjektu u gradu Karlovcu. Pedeset godina rada i poslovanja je iza nas, želimo zahvaliti na ukazanom povjerenju, jer je povjerenje osnovna stavka svakog poslovnog odnosa a u bankarstvu od ključnog značaja, kazala je predsjednica Uprave Željka Surač.

Dodaje da se u ovom slučaju radi o suradnji između domaćeg poduzetnika i banke u domaćem vlasništvu, te kako bi to trebao biti obrazac, možda i češće na našim prostorima, a koji bi mogao imati rezultate u bržem oporavku i zamahu hrvatskog gospodarstva.

Upravo o pozitivnim trendovima govorio je i Zoran Salopek, rekavši da je oporavak u tijeku jer da je vidljiva i veća kupovna moć građana.

Dobri rezultati poslovanja banke

O dobrim rezultatima rada Karlovačke banke nastavila je Željka Surač. KABA je, napominje, u svom poslovanju orijentirana prema malom i srednjem poduzetništvu i ta je strategija zauzeta prije dvije godine po promjeni vlasničke strukture u banci.

– Cilj je bio da banka pojača svoju regionalnu prisutnost i u tome smo uspjeli. U prošloj godini smo povećali imovinu banke za 17 posto, aktiva je prošle godine prešla dvije milijarde kuna, povećali smo rast svih ključnih pozicija pa tako i plasmana kredita i primljenih depozita. Kredite smo povećali za 4 posto, a kredite građanima i obrtnicima skoro 9 posto što je značajan uspjeh kad znamo da je cijelo bankarstvo bilo u procesu razduživanja. Rast je ostvaren tako da definitivno govorimo o činjenici vraćanja povjerenja u banku, kazala je još Surač.

Vojarna još nije prodana

Na novinarski upit o devastiranoj Velikoj vojarni u centru karlovačke povijesne Zvijezde, koju je Karlovačka banka pokušala prodati, Surač je kazala da još nije pronađen kupac, ali ni kako ova nekretnina nije na listi prioriteta za prodaju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest