Novost ovogodišnjeg 7. Karlovačkog cenera: 1. Karlovačka milja u duljini od 1.579 metara povodom 440 rođendana Karlovca

Foto: 3sporta.com

Karlovački cener, na 10.000 metara utrka ulicama grada, došao je do svog 7. izdanja ali će za jubilarni 440. rođendan grada koji je utemeljen 1579. godine, biti zasigurno najbolji i najmasovniji dosada s još jednim novitetom – Karlovačkom miljom! No, krenimo redom…

Karlovački cener od samog početka postao je jedan od prepoznatljivih simbola grada Karlovca. Od prve utrke i nešto više od 150 trkača od kojih jedva 20-ak Karlovčana, do više od 1.200 i preko 300 domaćih karlovačkih trkača koliko ih je nastupilo prošle godine. Brza i atraktivna staza, prava gradska, odmah je postala omiljena među trkačkom publikom. Svake godine je privlačila sve više i više atletičara u Karlovac. I ne samo to, kako navodi pokretač i Karlovačkog cenera i organizator svih dosadašnjih izdanja, bivši KA-atletičar Robert Franjković, utrka je potaknula veliki broj građana na trčanje i bavljenje sportom koji su, baš zbog Cenera, počeli trenirati i spremali se za nastup na njemu. Uz oznaku najbrže utrke na 10 kilometara u Hrvatskoj, dolazak velikog broja natjecatelja u Karlovac te velik broj trkački “probuđenih” Karlovčana, Robert Franjković navodi kao najveći uspjeh Karlovačkog cenera.

KORAK DALJE

Prošle godine je Karlovački cener najavio ulazak u svjetsku elitu i vidjeli smo dosada najjaču utrku i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Čak i velika kiša koja je padala gotovo cijelo vrijeme nije uspjela poremetiti užitak trčanja i pokvariti atmosferu. Naprotiv, fotografije veselih trkača kako ulaze u cilj po ogromnom pljusku i danas se redovito mogu pronaći na trkačkim portalima i društvenim mrežama. Kako je za ovu godinu najavljeno 7. Karlovački cener opet će otići korak dalje!

– Prošle godine nam je bila velika želja da najbolji trkači ostvare rezultat ispod 29:00 u elitnoj utrci i dodatno se približimo svjetskoj eliti. Tu granicu ćemo nastojati prijeći ove godine kada i službeno apliciramo za IAAF Bronze Label. Tehnički delegat Svjetske atletske federacije bio je na 6. Karlovačkom ceneru i dao iznimno pozitivne ocjene te izrekao nekoliko savjeta za kvalitativne pomake koje ćemo napraviti već sada kako bi naša prijava bila uspješna i kako bi 8. Karlovački cener dogodine bio u kalendaru Svjetske atletske federacije u 2020. kao Bronze Label utrke, prva i jedina u Hrvatskoj – kaže Robert Franjković.

VELIKI IZAZOV

Grad velike atletske tradicije kao što je Karlovac to zaslužuje. Od prvog dana pruža maksimalnu podršku utrci, a za vrijeme utrke može se vidjeti veliki broj ljudi uz stazu koji navijaju za sve trkače, što baš u Hrvatskoj i nije slučaj.

Naravno, jedno su vrhunski svjetski trkači i najbolji hrvatski atletičari i njihova težnja za što boljim rezultatima i borba za novčane nagrade. Format Karlovačkog cenera možda je i najbolji za njih jer trče u izvrsnoj atmosferi, bodreni od tisuću drugih trkača i velikog broja sugrađana. Druga priča je sve veći broj rekreativnih trkača, rekreativaca i aktivnih sportaša iz drugih sportova, te najmlađih sudionika.

– Velik izazov je istovremeno povećavati kvalitetu i kvantitetu. Oduvijek smo na nastojali pronaći najbolji mogući spoj istoga te smo uvijek uvodili određene novitete. Tako smo još prije četiri godine u skladu s IAAF pravilima odvojili elitnu utrku od utrke građana da bi omogućili najboljima da ostvare svoje najbolje rezultate i da ostali imaju priliku uživo vidjeti njihovu izvedbu. Zatim smo stazu prilagodili za sve veći broj rekreativaca – učinili smo je protočnijom i smanjili broj krugova. Uveli smo utrku štafeta koje su odmah postale iznimno popularne. Štafetna utrka s tri člana od kojih svaki trči jedan krug idealno je za složiti malu ekipu prijatelja ili jedan obiteljski tim. Napravili smo rock koncert nakon utrke kako bi se svi mogli dodatno zabaviti. Na 5. Ceneru smo posebno nagradili najvjernije, one koji su istrčali svih pet utrka. Dječje utrke su s nama bile na prvom izdanju i revitalizirali smo ih prije četiri godine i sve su popularnije – naglašava Franjković.

Petak večer, izvrsna atmosfera za vrijeme utrke, poslije utrke koncert, pivo, druženje… Nešto je što svake godine početkom lipnja krasi Karlovac, a tako će zasigurno biti i ove godine. Za 440 rođendan Karlovca stoga očekujemo najbolji Cener dosad.

ALI TO NIJE SVE …

– Kao što znate dan ranije, u četvrtak poslijepodne, na Trgu Josipa bana Jelačića također je program vezan uz Karlovački cener s utrkama školaraca i vrtićke djece i preuzimanjem startnih paketa trkača glavne utrke. S obzirom na ovogodišnju obljetnicu te godinu osnutka Karlovca 1579 došli smo na ideju napraviti jednu utrku koju vjerujemo da mogu svi istrčati, Karlovačku milju u duljini od 1.579 metara. Vjerujemo da će Karlovačka milja postati popularna već prve godine i da će na njoj stvarno nastupiti kompletne obitelji te da će je mnogi iskoristiti za zagrijavanje i da dan ranije osjete atmosferu Karlovačkog cenera. Ona neće biti vezana samo za ovogodišnju obljetnicu nego ćemo nastaviti i dalje s njom jer vjerujem da će dodatno potaknuti mnoge na trčanje i danas-sutra Karlovačka milja bi mogla biti svojevrsni prvi korak prema Karlovačkom ceneru.

Kao i uvijek dosada za nadati se da će veliki broj građana odazvati bodriti trkače za vrijeme utrke, dovesti najmlađe u Zvijezdu i sami sudjelovati na 7. Karlovačkom ceneru koji će se održati već u četvrtak s dječjim utrkama i 1. Karlovačkom miljom, a u petak navečer, 7. lipnja 2019. godine, na Trg Josipa bana Jelačića i 7. Karlovačkim cenerom.

Na službenoj stranici utrke www.karlovac10.run mogu se pronaći osnovne informacije i link za prijavu.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest