Vrlo aktivan vikend planinara, od karlovačkog Hodanja k zdravlju do Opće planinarske škole na Velebitu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manifestacijom “Hodanjem k zdravlju”, 27. po redu, članovi Planinarskog društva Dubovac proslavili su dan Društva, 96-tu godišnjicu gotovo neprekidnog rada i 136. godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu . Ovogodišnja manifestacija, u suorganizaciji sa Planinarskim savezom Karlovačke županije, dio je projekta Dan otvorenih vrata EU projekata, kojeg organizira Ministarstvo regionalnog razvoja s ciljem promocije EU projekata. Spajanjem manifestacija promoviran je rad PD Dubovac, planinarskih staza Karlovca kao potencijala turističkog razvoja, JU Aquatika – slatkovodni akvarija Karlovac kao ustanove koja je rezultat EU projekta i surađuje s lokalnom zajednicom, ali najviše od svega promoviran je zdrav život i boravak u prirodi.

HODANJEM K ZDRAVLJU

Prekrasno subotnje jutro izmamilo je preko 250 planinara, članova više planinarskih društava, samo iz Varaždina nazočilo 47 planinara PD MIV, gostiju planinara i ljubitelja prirode, da se od 08’00 – 09’30 sati okupe na platou ispred Aguatike . Nakon razgledavanja akvarija, a ulaz u akvarij je bio besplatan za sve posjetitelje i sudionike Manifestacije, na samom akvarijskom trgu sportski animatori su pokazivanjem vježbi zagrijavanja i istezanja pripremili planinare za hodnje koje će uslijediti. Nakon kraćeg protokolarnog dijela, krenulo se na hodnje prema Planinarskoj kući ‘Zvonimir Plevnik’ na Klavariji, većina planinara preko Starog grada Dubovca , a druga grupa “Dragojlinom stazom” kroz Kozjaču. Na Kalvariji se od 9 do 11,30 sati održavalo tradicionalno natjecanje “15. Dubovački planinarski kotlić “. U 11’00 sati uslijedio je start 3. po redu “Kalvarija Traila”, kružne utrke u kojoj je sudjelovalo 40 trkača. Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj obol planinarskom druženju. A kad su se oko 13’30 sati sa svih staza k “Zvonimiru Plevniku” slili svi planinari objavljeni su rezultati natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolji kuhari, pobjednici, su iz ekipe “Lud, zbunjen, normalan” – Mario Biličić, Nikola Marinić i Dalibor Vrbetić. Na kraju, druženje je malo duže potrajalo po već uobičajenom “planinarskom receptu”…

OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA

Polaznici 28. po redu Opće planinarske škole subotu i nedjelju su proveli na Velebitu, u području Dabarskih kukova sa noćenjem u kući na Ravnom Dabru. Od upisanih 36 polaznika , izletu je nazočilo 23 polaznika škole i dva vodiča. Prvi dan je ostvaren uspon na vrh Visibabu, gdje je odrađena praktična vježba orijentacije na terenu. Polaznici su upoznati kako koristiti kompas i kartu, a cijelim putem su poticani na samostalnu orijentaciju po karti. Nakon toga izvršen je uspješni uspon na Bačić kuk a na sam vrh koji traži i alpinističke vještine popelo se petnaestak članova. Vrijeme im nije bilo naklonjeno drugi dan kada su zbog kiše odustali od predviđenog uspona i aktivnosti.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest